in

Варна ще е спортен домакин на Европейско първенство догодина

Снимка: NOVA

Изпълнителният комитет по Европейска гимнастика (бившата UEG) обяви новите дати на европейските първенства, които бяха отложени тази година заради пандемията от Covid-19

Европейското първенство по художествена гимнастика остава в украинската столица Киев, а новите дати са  26 – 29 ноември. То остава последна квалификация за олимпийските игри в Токио през 2021 година. След него една гимнастичка в индивидуалното и един ансамбъл от Европа ще спечелят квоти за Олимпиадата. Шампионатът ще се проведе по стария формат като тази година за отборното класиране ще се борят ансамбъл-жени и индивидуално жени и девойки. От следващата година, когато първенството ще е във Варна, формата на състезанието ще бъде променен и то ще бъде и квалификация за световното първенство.

Шампионатът на Стария континент по спортна гимнастика за мъже ще се проведе, както е по програма  в Баку (Азербайджан) от 9 до 13 декември, последвано от това за жени, което ще се състои в периода 17 до 20 декември.

Европейското първенство по скокове на батут ще се проведе от 29 април до 2 май 2021 година в руския град Сочи.

„Тези решения бяха взети благодарение на информацията, която имаме от национални федерации и ситуацията в Европа, каквато е сега. В момента смятаме, че е възможно да се организират тези събития през есента. Европейската гимнастика обаче ще продължи да оценява ситуацията през следващите месеци. Ако ситуацията на по-късен етап вече няма да е достатъчно безопасна, ние ще реагираме съответно. Здравето на гимнастиците, треньорите, зрителите остава основната ни грижа“, заяви президентът на Европейската гимнастика Фарид Гарибов, цитиран от БТВ.

 

По публикацията работи: Ивайла Андонова

Публикувано от Ивайла Андонова

Завършила съм бакалавър Финанси и магистратура Артмениджмънт. Вдъхновението ми са музиката и хората. Обичам думите да се леят както мелодията, която образуват нотите в един такт и едновременно с това да предизвикват емоция във всеки един човек, до когото се докоснат.