in

Има недостиг на кадри в престижна и доходоносна професия в миналото

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Усеща се недостиг на кадри в железопътния транспорт в България. Малко са хората, които искат да тръгнат по пътя на железницата. В миналото, това е било една престижна и доходна професия, която е осигурявала добър стандарт на живот и социални придобивки. 

Остър недостиг на кадри изпитват железопътните превозвачи. Близо една трета от работещите бригади във влаковете са в пенсионна възраст. Според хора от бранша причината за липсата на кадри се корени и в малкия капацитет на единственото средно училище в Горна Оряховица, където се обучават помощник-машинисти, предаде NOVA.

В опит да променят ситуацията, училище и бизнес в Русе постигнаха споразумение и се планира откриването на паралелка за помощник-машинисти в Гимназията по транспорт. Ще се приемат ученици от цялата страна, а обучението ще бъде не само в класната стая, но и в реални условия. Затова голяма частна жп компания се включва в помощ на училището. Тя ще дава стипендии на отличните ученици. Предвижда и социални ангажименти като заплащане на общежитието за децата, които не са от Русе. След завършване пък осигурява договор за работа на помощник-машинистите и обещава добри заплати.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/