in

Легендата на варненското плуване Борислав Георгиев навръх рождения си ден: „Черно море“ ме създаде и ме изгради като личност

Снимка: Пресслужба ПСК "Черно море"

Легендарният треньор по плуване Борислав Георгиев навръх рождения си ден: „Черно море“ ме създаде и ме изгради като личност!

Живата легенда на варненското  плуване Борислав Георгиев празнува рожден ден днес (73 г.). Треньорът в ПСК „Черно море“ безспорно е фигура, която оставя ярка следа в историята както на варненското, така и на българското спортно плуване. 

Влиза за първи път в басейна на 12 години и никога повече не се разделя с любовта си към плуването, което се превръща за него в живот, професия, хоби, страст и съдба. Откровеното признание Борето Георгиев прави пред Иван Цанов в сайта www.bgswim.com.

Още първата година успява да стане републикански шампион на 50 метра свободен стил. Като състезател най-много обича и му се отдава делфиновото плуване. 

Борислав Георгиев със сигурност е щастлив човек, защото професията му е хоби. 

„При една паметна за мен среща в Лондон, където водих мои състезатели на Купа Европа, големият треньор Игор Кошкин ми каза, че работата на треньора трябва да бъде неговото хоби. И хобито трябва да му носи удовлетворение. Думите му тогава ме впечатлиха силно и днес, правейки си равносметка, знам, че съм изпълнил напътствията на големия Кошкин, който е личен треньор на Владимир Салников – професията ми е моето хоби“, признава Георгиев. 

През 1964 г. едва 16-годишен Борислав Георгиев става „майстор на спорта“ и взема участие в митичния плувен маратон „Варна – Одеса“. Идеята за историческото преплуване е на неговия треньор Милко Рачев.

Снимка: Пресслужба ПСК „Черно море“

Всяка година участва в маратона Варна-Златни пясъци (20-22 км), в който е бил победител. 

Сред най-успешните възпитаници на Георгиев са: Иван Станчев – второ място в щафета на България на европейско първенство за юноши; Крум Оджаков – балкански и републикански шампион и рекордьор на 100 м делфин; Симеон Македонски – девето място на 100 м делфин на европейско първенство за младежи и участник в олимпийски игри; Валентин Милков – участник в две европейски първенства за юноши, рекордьор по брой спечелени медали – 11 златни медала от републиканско първенство; Юлиян Костов – шампион на България в най-коронованата дисциплина – 100 м свободен стил, а днес – актьор със световни успехи.

Снимка: Пресслужба ПСК „Черно море“

От 1981 до 2016 година Борислав Георгиев е старши треньор на ПСК „Черно море“, а в момента предава безценни знания и умения като треньор на децата в клуба.

„За мен Черно море е моят клуб. Всичко! Той ме създаде, изгради ме като личност, предпази ме от негативните изкушения на младостта. На него – моят клуб, аз благодаря за това, което съм. От 1981 до 2016 година съм бил старши треньор на ПСК „Черно море“. Многократно съм награждаван с приза „Най-добър треньор“ на град Варна. През 2013 г. съм удостоен с Почетен знак с лента – сребърен за изключителни заслуги за развитието на спорта в град Варна и по повод 100-годишния юбилей на ССК Черно море“, разказва успешният варненец.

Бил е треньор и в Турция, като клубът, който ръководи, става шампион във възраст деца.

„Бъди честит, тренер! И продължавай да заразяваш с ентусиазъм и оптимизъм бъдещите големи имена в БГ плуването, само както ти умееш – с великански талант, завидна харизма и енергия и вяра, че най-доброто предстои!“, казват от клуба.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.