in

5 здравословни ползи от карането на колело

Снимка: Pixabay

Във времена, когато градовете са претрупани от автомобили и хора, колелото е най-бързият и евтин избор за придвижване, като в същото време е отличен начин да поддържаме нашето тяло в отлична физическа форма

Специалистите често отбелязват, че колоезденето е много полезно за нашето здраве. Ето и някои ползи от карането на колело:

Карането на колело предотвратява затлъстяването:

Една от основните ползи на колоезденето е, че помага при затлъстяване. Достатъчно е 1 час да караме колело, за да изгорим около 480 калории.  Когато се прави редовно, може значително да подобри теглото ни. Ключът към постигането на значителни резултати обаче е да отделяте поне 45 минути за колоездене всеки ден.

Колоезденето е полезно за здравето на нашето сърце

Редовното колоездене спомага за стимулиране на кръвообращението, укрепва сърцето и белите дробове, намалява риска от сърдечни проблеми. То намалява пулса в покой и нивата на мазнини в кръвта.

Колоезденето подобрява подвижността на ставите

С напредването на възрастта състоянието на хрущяла на коленните стави може да започне да се влошава, което води до болки. Колоезденето може да помогне за подобряване на подвижността на ставите, а тъй като е занимание с ниско въздействие, няма отрицателните ефекти на спортове, като баскетбол или дори бягане.

Колоезденето е прекрасно и за психичното здраве

Според редица изследвания, карането на колело има много ползи и за психичното здраве, тъй като при този вид физическа активност се отделят вещества, имащи антидепресивен ефект. Това намалява нивата на стрес в организма, понижавайки кортизола.

Карането на колело подобрява креативността

Колкото по-здрава е нервната система, толкова повече мозъкът се фокусира към полезни дейности. Когато организмът е освободен от стреса и човек е в мир с тялото си е по-лесно да насочи енергията си към усъвършенстване на креативността си.

Карането на колело ще ви помогне в работата и личния живот като подобри значително мисловната дейност на мозъка, паметовите способности и креативността.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/