in

Защо Турция ще вкара кислород в Мраморно море?

Снимка: Pixabay

В последно време Мраморно море е в голяма опасност, заради морската слуз във водата. За да се пребори с този проблем страната ще използва технология за вкарване на кислород в морето

„Във вторник, 22 юни на дълбочина от 30 метра под морската повърхност в морето ще бъде вкарван разтворен кислород на четири различни точки – в Корфез, Коджаели и друга зона в пристанището Пендик“ – това съобщи министърът на околната среда Мурат Курум в профила си в Туитър.

Целта е да се увеличи нивото на кислорода в морските дълбини чрез високотехнологични апарати. Според резултатите от дейностите, които ще продължат 6-8 седмици, практиката може да обхване и по-широк район, посочи министърът.

Турски учени алармираха, че нивото на кислорода в Мраморно море е намаляло, което съдейства за проблема с появилата се на повърхността на водата морска слуз. Изследване е установило и наличие на сероводород при проба от водата на дълбочина 750 метра в падината Чънарджък, писа наскоро в. „Миллиет“.

Муцилажът представлява свръхрастеж на микроскопични водорасли, наречени фитопланктон. Той е  причинен от повишаване на температурата на морската вода поради глобалното затопляне, застоялата вода и замърсяването.

Проблемът с морската слуз поражда тежки последствия за риболова и туризма, а учените предупреждават, че той може да засегне и близките морета – Черно, Егейско и Средиземно море.

 

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Дамян Дамянов