in

Учени откриха антитяло, което предпазва от всички мутации на коронавируса

Снимка: Pixabay

Учени от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис (САЩ) са открили антитяло, което е способно да  неутрализира всички мутации на коронавируса, съобщават от Риа Новости

Авторите на изследването са анализирали 43 проби, като са проучили как предотвратяват заразяването с оригиналния вариант на SARS-CoV-2. След това девет от най-мощните неутрализиращи частици са били  тествани при гризачи, при което са избрани най-ефективните от тях.

Оказало се, че SARS2-38 може да се бори с най-често срещаните варианти на коронавируса – „алфа“, „бета“, „гама“, „делта“, „каппа“, „йота“ – както и с редки мутации.

Според учените SARS2-38 се свързва с частта от протеина на вируса, която остава непроменена. Сред уникалните свойства на идентифицираното антитяло е висока неутрализираща способност при ниски концентрации, както и ефект върху всички варианти на инфекциозния агент.

Тъй като съществува риск от нови мутации в бъдеще, са необходими ефективни неутрализиращи антитела, които могат да поддържат имунитета на организма, както самостоятелно, така и в комбинация с терапия, е заключението на учените.

Превод и редалция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/