in

Специалисти създадоха маска, неутрализираща новия коронавирус

Снимка: Pixabay

Изследователи от Националния автономен университет в Мексико (UNAM) са създали маска за лице, използваща сребърни и медни нанослоеве, която неутрализира коронавируса

Специалистите от Национален автономен университет нарекоха трислойната антимикробна маска за лице „SakCu“. На езика на маите Sak означава сребро , а Cu е химическият символ за медта.

За да тестват маската, изследователите са взели са слагали върху полипропиленовия сребърно-меден филм капчици с новия коронавирус, взети от проби на заразени болнични пациенти. При висока концентрация на вируса той е изчезвал до 80 процента за около осем часа. При нисък вирусен товар за 100-процентовото му елиминиране са били достатъчни два часа.

„При контакт със сребърно-медният нанослий мембраната на SARS-CoV-2 се разрушава и нейната РНК се уврежда. По този начин, дори ако маската SakCu бъде  изхвърлена неправилно, след няколко часа тя повече не е заразна.

Маската за лице е за многократна употреба и може да се измие до 10 пъти, без да губи своите биоцидни свойства.За момента университетът няма капацитет за масово производство на маската.

 

Превод и редакция: „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/