in

Какви храни ще могат да консумират астронавтите на НАСА

Снимка: Pixabay

Една част от предложенията за космически храни включват 3D отпечатани пържоли, протеин от насекоми, гъбички и водорасли

Американската космическа агенция НАСА избра 18 компании, които ще разработват космическа храна за астронавтите при бъдещите пилотирани мисии до Марс или други планети. Сред предложенията са  3D отпечатани пържоли, протеин от насекоми, гъбички и водорасли, съобщават от агенция UPI.

Програмата Deep Space Food Challenge на НАСА ще финансира разработката на храните от бъдещето. Всеки от избраните финалисти ще получи по 25 000 долара, за да продължи изследванията за най-подходящите хранителни продукти в открития космос.

В журито на конкурса влизат 10 служители на космическата агенция, които имат опит както в производството на храни, така и в космическите полети. Те ще оценяват участниците, които вече са над 100.

Сред тези компании е израелската фирма  Aleph Farms , която през февруари тази година успя да създаде синтетичен вариант на телешка пържола. В борда на компанията присъстват и знаменитости като носителят на награда „Оскар“ Леонардо ди Каприо и пенсионираният астронавт Карън Найбърг.

Според журито повечето от идеите, представени в конкурса, не са напълно революционни, но повечето от тях разширяват значително границите на това, което би могло да се отглежда и консумира в космоса.

Базираният в щата Северна Каролина стартъп Cosmic Eats, например, разработва храни, произведени от гъби, водорасли и растения. Beehex от Кълъмбъс, Охайо пък участват с проект за дехидратиране и херметическо опаковане на храни, така че те да могат да запазят хранителните и вкусовите си качества в продължение на поне пет години.

Победителите от тазгодишния конкурс ще преминат в следващия кръг, където техните продукти ще трябва да преминат през още по-сериозни тестове. От НАСА ще искат да видят практическо приложение в кухнята, реална дегустация на храните и дори тестове на реалната им употреба в орбита.

Превод и редакция: „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/