in

Само за ден: Втори безпрецедентен скок в цената на газа в Европа

Снимка: Pixabay

Втори рекорден скок само за ден в цената на газа в Европа

Цената на природния газ в Европа за първи път в историята надхвърли 2000 долара за 1000 куб. м., по данни на лондонската борса ICE, предаде БГНЕС.

Цената на януарските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се повиши до 2004 долара за 1000 кубични метра, или 171,52 евро МВТ ч. (въз основа на текущия обменен курс евро-долар).

По-рано днес цената също достигна рекордни стойности, макар и по-ниски. По данни на лондонската борса цената на природния газ в Европа се бе повишила над 1800 долара за 1000 куб. м.

Ден преди това „Газпром“ отново не успя да резервира капацитет за транзит на природен газ през Полша по газопровода „Ямал-Европа“.

От петък руският газов холдинг започна да намалява обема на резервациите за транзит на газ през газопровода „Ямал-Европа“. Капацитетът на изпомпване спадна последователно до 5,2 млн. куб. м в събота, 4,2 млн. куб. м в неделя и 3,8 млн. куб. м в понеделник.

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/