in

След проверка на БАБХ: Котешкото кафене във Варна затвори врати

Кадър: vBox7

Заведението е различно и интересно, защото докато си пиеш кафето, можеш да си играеш с котки

Любопитен казус – котешкото кафене във Варна се наложи да затвори врати, тъй като според инспектори от БАБХ то не отговаря на изискванията. Заведението е различно с това, че докато си пиеш кафето, можеш да общуваш и да играеш с котки. От Агенцията по храните обаче са на противоположното мнение, тъй като според тях това нарушава хигиената в обекта.

В заведението има 8 котки и всички са обезпаразитени, като за тях управителите полагат специални грижи. Заведението обаче е затворено, защото не отговаряло на изискванията на агенцията по храните.

„Това, което ние мислим е, че се сблъскахме с прекален консерватизъм от страната на представителите на Агенцията, вместо да се опитат да приемат новата идея“, смята управителят на котешкото кафене.

„При физическа проверка от наши служители в обекта е констатирано, че има несъответствия, които представляват риск за безопасността на храната, а именно – в миялното помещение, където се мие посуда, са се измивали котешки тоалетни и се приготвя храна за животните“, заяви пред Нова телевизия гл. инспектор в ОДБХ-Варна.

Редица фенове и редовни клиенти искат заведението да бъде отново отворено.

„Ние не сме просто заведение с развлекателна цел, а сме и информационен център. Нашата цел е да обучаваме клиентите си как да се грижат за животните. Имаме много клиенти, хората идват в обедните си почивки“, допълни управителката на кафенето.

„Ако животните са редовно обезпаразитявани и хигиената е на достатъчно добро ниво, това не представлява опасност. Решение може да се намери. Трябва да се промени част от поток храна и поток живи животни, за да не се получи кръстосване и да няма опасност от замърсяване“, каза още гл. инспектор в ОДБХ-Варна.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/