in

Акад. Петрунов с категорична прогноза за развитието на COVID вълната в България

Кадър: vBox7

Изтъкнатия наш учен академик Богдан Петрунов изказа мнението, че вървим към постепенно притихване на коронавируса в страната.

Това не значи обаче, че пандемията бързо ще приключи. Необходимо е да се научим да живеем с коронавируса и всяка година, както срещу грипа, да се имунизираме. Това заяви пред  акад. Богдан Петрунов, предаде БНТ.

„За да постигнем глобален ефект, трябва да имаме 80% от населението на Земята, което да е ваксинирано или преболедувало“, каза още той.

Акад. Петрунов заяви, че единственото, което имаме към момента е ваксината. По думите му 15 процента от хората са с дефект на имунната система и не могат да реагират на ваксините, затова се разболяват, като това е добре известно в медицината.

„Ще прилагаме и лекарствата, които ще лекуват, но няма да профилактират. Лекарствата за коронавирус са ефективни в първите дни от 5-и до 7-ми ден от заразяването. Едва ли ще могат да се приемат свободно от хората в домашни условия. Проблем е голямата изменчивост на вируса, смятахме, че е Омикрон, но са изолирани нови варианти“, допълни акад. Богдан Петрунов.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/