in

Откриха първата по рода си солна стая във варненско училище (ВИДЕО)

Снимка: Снежина Раева, "Нова Варна"

Досега в България такива стаи е имало само в някои детски градини. Варненското училище е първото в страната, разполагащо с подобна стая. Тя е базирана на т. нар. халотерапия, която действа благоприятно на хора с различни заболявания и алергии

Днес се състоя откриването на класна стая в СУУНЗ „Проф. д-р Иван Шишманов“, базирана на т. нар. халотерапия или терапия със сол. Училището се намира във варненския квартал Аспарухово. Стаята е първата по рода си, открита в българско училище, като досега такива е имало само в детски градини.

На откриването присъстваха Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в община Варна, Грета Ганчева, директор на Дирекция „Приобщаващо образование“ към МОН, д-р Ирена Радева, началник на РУО Варна и кметът на район Аспарухово Ивайло Маринов. Стаята е открита с училищни средства по идея на директора на училището Жулиета Петкова.

Халотерапията е естествен, безмедикаментозен, холистичен и приятен метод за подобряване на физическото състояние при различни заболявания и профилактика при хора от всички възрасти. Помещенията, базирани на халотерапията, са изцяло покрити със сол, за да пресъздадат максимално близко условията в солната пещера.

В солната стая се разпрашават фини частици 1 – 3 мкр. специална фармацевтична алпийска нейодирана сол, със съдържание 99,95% NaCl. Обстановката действа релаксиращо и зарежда с енергия.

„Клиничните изследвания показват, че частиците на солта могат да помогнат за лекуването и намаляването на дихателни възпаления; абсорбция на оток (подуване), причинено от течност в тъканите и може да помогне за отпушване на областта на бронхите“.

Тази терапия е препоръчителна за три основни области на заболяване и поява на алергии:

1. Бели дробове и болести на дихателните пътища като бронхиална астма, хроничен бронхит, енфизем, тонзилит, отит на средното ухо и фарингит, кашлица, грип, хреми, сенна хрема, ринит, синузит и повтарящи се вирусни инфекции.

2. Кожа и кожни заболявания като дерматоза, екзема и псориазис. 

3. Психично здраве и свързаните с него стрес, умора и депресия

Следва да се избягва халотерапия при хора със следните състояния: туберкулоза и хора преболедували туберкулоза; висока температура (хора над 37 градуса); онкологични заболявания в ремисия; страдащи от сърдечно съдови заболявания (порок на сърцето, интервенции по сърцето, пейсмейкър); хора с неконтролируемо високо кръвно налягане.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.