in

Лесни начини за справяне с пърхота

Снимка: Pixabay

Пърхотът е широко разпространен проблем, като при появата му винаги е добра идея консултацията с лекар, но има и някои трикове, които можем да опитаме и сами. Кокосовото масло е известно средство за справяне с пърхота, като в комбинация с някои други продукти може да се получи чудесна маска за коса

Пърхотът е досадно и доста широко разпространено състояние на скалпа, което засяга милиони хора по света. Според учени, появата му се дължи на гъбичката Malassezia globosa. Все пак има и други фактори, които могат да доведат до появата на пърхот. Пример за такива фактори са лошата хигиена, хормонален дисбаланс, стрес, прекалена консумация на захарни изделия, мазни храни и други, пише Bulgaria On Air.

Когато пърхотът се появи, винаги е добре да се допитаме до дерматолог, но има и някои неща, които можем да направим и само вкъщи, за да подобрим състоянието на скалпа си.

Кокосовото масло е едно от най-добрите средства за облекчаване на пърхота.

Комбинацията от кокосово масло и масло от жожоба, например, е подходяща за суха кожа на скалпа и пърхот. В една купичка сметете равни части от двете масла и след това нанесете получената смес в корените на косата с леки масажни движения. Оставете да действа 30 минути, след което измийте косата си с подходящ шампоан.

Друга подходяща маска е комбинация от кокосово масло и розмарин. Тази билка е една от най-добрите в грижата за косата. Има противогъбични свойства и се смята, че то помага за намаляване на пърхота. Също така е известно и със свойството си за успокояване на сърбежа по скалпа.

За да третирате пърхота, комбинирайте 2-3 супени лъжици кокосово масло с 3-5 капки етерично масло от розмарин. Нанесете сместа върху скалпа и косата си, като масажирате нежно. Покрийте косата си с шапка за душ и оставете да действа 30 минути, а след това измийте косата си с подходящ шампоан.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/