in

Варненско училище зарадва учениците си с нова лаборатория

СУ за ХНИ "Константин Преславски" - Варна

На 24 юни 2022 г. се състоя официалното откриване на новата лаборатория по биология и здравно образование в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна. Това съобщиха за медия „Нова Варна“ от учебното заведение.

Тя е изградена и оборудвана по всички изисквания на наредбата за физическата среда, след одобрен училищен проект по националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Подобряване на условията за експериментална работа по природни науки в профилираната подготовка“. Полученото от МОН финансиране е удвоено със средства от училищния бюджет, за да се получи резултатът, на който днес всички – и ученици и учители се радват. Наличието на тази съвременна и отлично оборудвана лаборатория, непосредствено свързана с кабинета по биология и здравно образование, е предпоставка за практическо усвояване на знания и умения от 52 единадесетокласници, които тази година изучават биология и здравно образование като профилиращ предмет в училището.

През следващата учебна година нови две групи по 26 ученици ще изучават предмета като профилиращ. Всички те ще имат възможност да работят със специализираните сензори за лабораторни упражнения по биология и химия Labdisk, свързани със специален софтуер в Win ученически таблети и 55″ интерактивен дисплей за моментално визуализиране и анализ на резултатите; с цифрови микроскопи 200х с USB камера с GlobiScope софтуер, pH тестери, лабораторна центрофуга, стерилизатор, техническа везна и редица други пособия и инструментариум. На разположение на учениците са модерни работни места, образователен софтуер, постоянен безжичен интернет, мивки, минихладилник и микровълнова печка за съхранение, охлаждане или затопляне на използваните проби, всякакви консумативи и необходимо оборудване.

Предстои училището да се включи в международен проект по програмата Еразъм+ в партньорство със сродни училища в Европа, където биологията също се изучава на ниво профилирана подготовка. Всички ученици споделиха своето вълнение и задоволство от създадените условия и как лабораторията ще им позволи да изучават практически и пълноценно учебното съдържание по предмета, така че след XII клас да могат естествено да продължат образованието си в медицински специалности, фармация или в сферата на общественото здраве.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/