in

Старши спасител във Варна обясни какво да правим при мъртво вълнение

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

В разгара на летния сезон една от най-важните теми е тази за безопасността на плажа. Напълно възможно е всеки един от нас да попадне в рискова ситуация в морето. Ето защо старшият спасител Георги Есов обясни от Варна как да избягваме рисковете и какво да правим, ако все пак попаднем насред мъртво вълнение

Старшият спасител Георги Есов обясни пред БНТ във Варна как бихме могли да разпознаем мъртвото вълнение и как да се предпазим от него, както и какво да правим, ако се озовем в рискова ситуация във водата.

„Трябва да се следи флаговата сигнализация“, заяви в „Денят започва“ спасителят Георги Есов.

„Мъртвото вълнение много често се проявява след няколкодневна тежка вълна, след което вълната видимо утихва, но има едно движени на водата и неподготвен плувец може да си мисли, че няма никаква опасност за него, влиза в морето и попада в подводни ями, които често се превръщат в подводни реки“, каза спасителят.

По думите е много важно в такава ситуация да не изпадаме в паника. Според него веднага трябва да започнем да викаме за помощ, без да ни е срам от това, че някой ще ни се подиграва после. Ако пък сме в неохраняема зона, е добре да се оставим на течението, с риск да ни отнесе навътре в морето, но след това то ще утихне, достигайки по-голяма дълбочина. Третият начин е косо да се опитаме да преодолеем течението, под ъгъл около 45 градуса, и да стигнем до по-безопасно място.

Спасителят препоръчва да се следи флаговата сигнализация, тъй като тя е много важна.

По думите му, за да бъдат избегнати инциденти, е необходимо да се създаде плажна полиция.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/