in

Учени създадоха имплант, който прави възстановяването след операция по-лесно

Снимка: Pixabay

Малък имплант, който охлажда нервите в тялото, може да прогони болката след операция. Устройството се поставя близо до мястото на операцията в края на процедурата, където охлажда нервите от около нормалната телесна температура от 37°C до 10°C.

Идеята е, че това ги спира да изпращат сигнали за болка до мозъка, почти по същия начин, по който прилагането на лед върху нараняване може да облекчи дискомфорта, предават Daily Mail.

След няколко седмици, когато пациентът се е възстановил и вече не е необходимо облекчаване на болката, имплантът, който изглежда като дълга лента от мека пластмаса с дължина около 5 mm просто се разтваря безвредно в тялото и се изхвърля като отпадък. Учени от Северозападния университет в САЩ, които разработиха импланта, смятат, че той ще помогне да се намали употребата на мощни силно пристрастяващи болкоуспокояващи от пациенти, които се възстановяват от тежка операция.

Тези лекарства, включително морфин, оксикодон и трамадол, са много ефективни за облекчаване на остра болка и много често се предписват след големи операции или медицински процедури.Опасно става обаче, ако се приемат повече от няколко седмици. Така шансът пациентът да стане зависим от тях се увеличава, тъй като лекарствата предизвикват освобождаването на ендорфини – химикали в мозъка, които се чувстват добре.

Някои проучвания показват, че до 53 процента от опиоидите, предлагани в Обединеното кралство за хронична болка са ненужни, тъй като е малко вероятно пациентите да се подобрят от тях и могат да станат пристрастени. Когато имплантът се постави на мястото на операцията, единият край се увива около близките нерви, които биха пренесли сигналите за болка до мозъка. Другият край на лентата стърчи леко през хирургическата рана и е свързан с малка ръчна помпа, която пациентът би използвал, за да регулира нивото на облекчаване на болката. С натискането на бутон на помпата, вид охлаждаща течност, се изпомпва през малък канал, който минава от края на помпата на лентата до другия край, до мястото, където се увива около нервите. През втори канал, протичащ успоредно на първия, по същия начин се изпомпва газ, наречен сух азот. Когато двете се срещнат в камера в нервния край на лентата, възниква реакция, която кара охлаждащата течност да се изпари.

Докато го прави, той охлажда нерва до 10c. Охлаждането на нервите по този начин нарушава предаването на съобщения за болка към мозъка.Тъй като имплантът в крайна сметка се разпада, охлаждащата течност се изхвърля от тялото, без да причинява вредни или трайни ефекти.

Досега имплантът е тестван само върху мишки. Но резултатите, публикувани по-рано този месец, предполагат значително намаляване на признаците на болка, когато мишките са били изложени на леко нараняване на лапите им, в сравнение с времето, когато охлаждащият имплант не е бил използван. Учените планират да тестват устройството за редица състояния, свързани с болката, не само следоперативна болка, в по-нататъшни проучвания върху животни, преди да опитат опити върху хора.

Д-р Майкъл Плат казва: „Потенциално е много вълнуващо, защото въпреки че охлажда нерва, не го унищожава, както правят някои други форми на охлаждащо облекчаване на болката“. Охлаждането на кожата с кубче лед за две минути преди това облекчава болката от локална инжекция с анестезия, показва проучване. Изследователи от Университета по медицински науки в Исфахан в Иран са набрали 108 пациенти от спешна помощ, нуждаещи се от локална упойка за лечение на порязвания по ръцете. На половината първо се придържаше кубче лед към кожата им, докато на останалите не.

Резултатите показват, че от болката при пациентите с кубчета лед са били приблизително половината от тези, регистрирани в групата без лед, поради изтръпване на нервите, които предават сигнали за болка към мозъка.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/