in

Ягодите: най-доброто средство срещу борба с Алцхаймер

Снимка: Pixabay

Яденето на ягоди може да помогне за предпазване на мозъка от Алцхаймер чрез намаляване на възпалението, твърдят учени. Екип от изследователи, ръководен от университета RUSH  в Чикаго , Илинойс , установи, че възрастни над 65 години, които редовно ядат плодовете, имат по-малко тау протеини в мозъка си, което може да доведе до инвалидизиращото заболяване при по-високи концентрации

Изследователи, ръководени от университета RUSH в Чикаго, установиха, че възрастните, които ядат ягоди, имат по-малко тау протеини в мозъка си, предават Dailymail.

Тау протеините се наблюдават в по-високи концентрации при хора с Алцхаймер. Те казаха, че това предполага, че ягодите могат да помогнат за предотвратяване на болестта
Но предупреди, че проучването е наблюдателно и е необходима още работа, за да се подкрепят констатациите.

Ягодите са един от най-добрите източници на пеларгонидин, за който се смята, че е противовъзпалително. Други са малини, боб, сливи и репички. Учените обаче предупредиха, че изследването е наблюдателно, което означава, че не може да докаже дали наистина ягодите предпазват от болестта или друг фактор.

В продължение на повече от две десетилетия преди смъртта си всеки е попълвал годишно проучване за диетата си, което позволява на изследователите да следят. Когнитивните им способности също са тествани всяка година. Резултатите от аутопсия показват, че сред групата, която е яла най-много ягоди, се наблюдава най-ниската концентрация на тау протеини.

Авторите на изследването казаха също, че не са открили връзка между нивата на тау протеин и тези, които имат ген APOE-4, за който се смята, че повишава риска от заболяването. Обяснявайки резултатите, д-р Джули Шнайдер, невропатологът, който ръководи доклада, каза: „Подозираме, че противовъзпалителните свойства на пеларгонидина могат да намалят цялостното невровъзпаление, което може да намали производството на цитокини.“ Цитокините са протеини, произведени от клетките, които могат да предизвикат възпалителен отговор. Възпалението в мозъка може да бъде причинено от много фактори, включително липса на сън, инфекции и силен стрес. Това също са рискови фактори за развитие на болестта на Алцхаймер.

Д-р Пуджа Агарвал, хранителен епидемиолог, който също е участвал в изследването, каза, че това е „проста промяна“, която всеки може да направи в диетата си. Но той също така предупреди, че проучването е наблюдателно, което означава, че не е ясно дали ягодите намаляват риска. „Необходими са по-нататъшни изследвания, за да разберем ролята на храненето при болестта на Алцхаймер“, каза той, „но това проучване ни дава надежда за това как специфични диетични компоненти като горски плодове могат да помогнат за здравето на мозъка“.

Болестта на Алцхаймер е инвалидизиращо състояние, засягащо повече от 6,5 милиона американци. До 2050 г. тази цифра се очаква да се удвои. Ранните признаци включват трудности при запомнянето на скорошни събития или разговори или къде е оставено нещо. Но в по-късните етапи пациентите могат да повтарят себе си или въпроси отново и отново, да се изгубят на познати места и да имат проблеми с намирането на правилните думи за идентифициране на обекти.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/