in

Експерти: „Коланът колкото спасява живот, толкова и го застрашава“

Снимка: Pixabay

Експерти твърдят, че коланът не е животоспасяващ. Това стана тема за разговор, по повод катастрофата от неделя вече с автобус на АМ „Тракия“

Катастрофата с автобуса на АМ „Тракия“ предизвика различни мнения на експерти. Част от тях бяха на Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, както и Йонко Иванов, председател на Съюзът на преподавателите по авто-мото подготовка.

Те споделиха, че много избирателно се чете законът за автомобилните превозвачи, без да се четат по нататъшните разпоредби, предават BTV.

Милтенова каза следното: „Имаме една международна спогодба за извършване на случайни превози, наречена Интербус, в която няма подобни ангажименти за превоз на деца по тъмно. В случая говорим за международен превоз на деца и ученици, изрично е записано в чл. 54, че когато се осъществява превози от български превозвачи, той се осъществява в промеждутъка от 6:00 часа сутринта до 21:00 часа вечерта. Изрично е записано, че само за български превозвачи“.

„Коланът колкото спасява живот, толкова и го застрашава. Ако при това падане на този автобус всичките деца са били вързани с колани и този автобус се запали, може ли някой да ми обясни кой ще успее от тези 10 възрастни да освободи тези деца от коланите“, каза председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„В тази ситуация не бива на 100% да кажем, че грешката е само на водача, смущенията по платното за движение създават пулсиране на гумите. Там имаме доста неравности, мокрият участък също допринася за цялата тази ситуация. Ако там е било сухо, виждаме, че има следи от кал по автобуса тогава той би могъл да се върне в нормалното си направление, защото там имаме една механична система, която задържа автомобила на пътя. Различните пътни условия те действат по различен начин“, каза Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/