in

Днес празнуват пожарникарите. Ето как във Варна отбелязват празника (СНИМКИ)

Снимка: В-к "Девненски Възход"

14 септември е ден „Пожарна безопасност и защита на населението“. Варненските огнеборци ще отбележат празника, като за начало ще поднесат цветя, с които ще покажат почитта си към първия кмет на града

Днес служители на Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна отдават почит на първия кмет на града след Освобождението Велико Христов и генерал Илия Дончев, поднасяйки цветя на паметните им плочи в центъра на града. Това съобщиха от БНР.

Поводът е именно празникът на пожарникарите, който се отбелязва днес, 14-ти септември,  както и 144-тата годишнина от създаването на пожарната служба във Варна.

Генерал Илия Дончев е бил началник на Централното управление на противопожарната охрана при МВР и изиграва важна роля в гасенето на танкера „Ерма“ през 1977 година, който е можело да се взриви и да унищожи града.

През далечната 1878 година по предложение на Велико Христов – кмет на Варна се закупуват две ръчни помпи (тулумби), принадлежности към тях и се предават във владение и съоръженията от турската община, за да могат да бъдат ликвидирани възникнали пожари. На 19.ХІІ същата година с решение на Общинския съвет назначават четирима щатни пожарникари, с което се поставя началото на пожарната служба във Варна.

Интересен факт е, че новоназначените работят срещу една връхна дреха, а не срещу заплата. Имали са задължението да наблюдават за пожари в града от високо място и да събират пристанищните работници за съдействие, ако има пожар.

Снимка: В-к „Девненски Възход“
Снимка: В-к „Девненски Възход“

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/