in

Ралица Герасимова за новото културно пространство във Варна “ReBonkers” (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

Гост в десетия епизод на предаването “По пладне”, сезон 2, с водещ Сергей Петров, е Ралица Герасимова, която е председател на сдружение „Таляна“ и арт директор на „РеБонкърс“. По време на разговора бяха засегнати теми като какво представлява „РеБонкърс“ и какви проекти задвижва, какви събития са организирани през тази година, доколко е важно хората на изкуството да заявяват обществена позиция.

Ралица Герасимова разказа какво точно представлява „РеБонкърс“. Слоганът на „РеБонкърс“ „Изкуство, музика, общност“.

По думите на Ралица Герасимова „РеБонкърс“ представлява едно пространство за съвременна култура в различните й форми – театър, видео, визуални изкуства, съвременна музика и т.н.

„Опитваме се да изградим едни дългосрочни, активни връзки между артистите, които участват в програмата и публиката. Вече имаме една осезаема общност от хора на различна възраст, които имат интерес към съвременните процеси на обществото през културната леща“, разказа Ралица Герасимова.

„Тази година сме направили 130 събития, направихме към 15 изложби и може би също толкова музикални събития. Случиха се много лекции и разговори на най-различни теми“, посочи тя.

„Във Варна поканихме артисти с отворена покана. Отговориха страшно много хора, и то много качествени кандидати от цял свят. От Палестина, от Бангладеш, от САЩ, от Канада, и ги пуснахме да работят с музеите във Варна“, разкри Герасимова.

„Стараем се да показваме неща, които са много съвременни, много различни и по този начин създаваме една разнообразна по-различна културна ниша в града.

По време на разговора бе засегната и темата за това доколко е важно хората на изкуството да заявяват обществена позиция, както и къде хората могат да получават информация какво се случва в „РеБонкърс“.

Ралица Герасимова сподели и това какво я е накарало да твори, работи и живее именно във Варна.

„Варна за мен винаги е била място на вдъхновение. Знам добре града, обичам града. Кара ме да се усмихна. Въпреки, че сега се намира в някакъв застой, Варна винаги е била център на култура“, казва тя.

Повече от разговора с Ралица Герасимова можете да чуете във видеото:

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2022 г.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.