in

Пускат две пощенски марки за 50-годишния юбилей от откриването на Варненското злато

Снимка: live.varna.bg

Две пощенски марки, посветени на 50-годишнината от откриването край Варна на най-старото обработено злато в света, ще бъдат валидирани в края на месеца

На 23 ноември 2022 г. (сряда) от 11:00 часа в Регионалния исторически музей в град Варна на официална церемония, ще бъдат представени пред обществеността две пощенски марки, посветени на 50-годишнината от откриването на най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол. Събитието е инициирано от Община Варна.

След официалната му част  присъстващите ще имат възможност да си купят марки на място, които ще се продават във фоайето на музея. Цените на марките ще са съответно –  1,25 лв. и 0,75 лв. 

Припомняме на читателите, че некрополът е открит случайно при прокопаване на траншея за полагане на електрически кабел в западната промишлена зона на гр. Варна през 1972 г. По време на разкопките са открити над 3000 златни предмети, чието общо тегло е почти 6 kg. Другаде не е известна подобна концентрация на златни артефакти от V хилядолетие пр. Хр.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).