in

Климатични промени: Затъмняване на Земята, недостиг на горчица и други странни странични ефекти

Снимка: Pixabay

Песен на птици, кокичета, цъфтящи цветя и ухапвания от насекоми – това не са неща, които се свързват с месец ноември в северна Англия. Това са само някои от по-леките странични ефекти на затоплящия се свят.

Освен че предизвикват смъртоносни наводнения и суша, повишаващите се температури се посочват като причина за спонтанни експлозии в постоянната ледена обвивка в Сибир, недостиг на горчица и потъмняване на планетата. Повечето от въздействията на изменението на климата са опустошителни. Някои са странни.

Експлодираща тундра и „земно сияние“

Гигантските кратери във вечните ледове на Сибир се приписват от някои руски учени на по-високите земни температури, причиняващи спонтанна експлозия на подземни газови джобове. Това е само една хипотезите, която обяснява образуването на гигантски кратери в арктическия пейзаж. Те са „обезпокоителен знак“, че този студен, до голяма степен ненаселен пейзаж в северната част на нашата планета претърпява някои радикални промени.

Скорошни изследвания показаха също, че Арктика се затопля дори по-бързо, отколкото се смяташе досега – четири пъти по-бързо от останалия свят.

И освен че взривява дупки в ледената пустиня на Земята, изменението на климата може също така да намали „блясъка“ на планетата, според учени от слънчевата обсерватория Big Bear в Ню Джърси.

Чрез измерване на слънчевата светлина, отразена от Земята към тъмната част на луната през нощта, учените измерват това, което наричат „земен блясък“ или албедо – основната отразяващата способност на Земята. Проучванията предполагат, че количеството ниска облачност над източната част на Тихия океан намалява, поради затоплянето на температурите на океана. Тъй като тези облаци действат като огледало, отразявайки светлината от Слънцето обратно в космоса, без тях тази отразена светлина намалява.

Сменящи пола си влечуги

Въпреки че само ние хората причиняваме глобално затопляне, ние не сме единственият вид, който го изпитва. Някои същества са засегнати по наистина изненадващи начини. При някои влечуги полът на потомството се определя отчасти от температурата, при която се инкубират яйцата. Генетично мъжките брадати дракони – вид гущер, открит в Австралия – се променят от мъжки на женски, когато бъдат инкубирани при определена температура. Така че учените са загрижени, че мъжките могат да станат все по-редки със затоплянето на света – излагайки вида на риск от изчезване.

В океан повишаващите се нива на парниковия газ въглероден диоксид може да накарат рибите да загубят обонянието си.

Изменението на климата също значително обърква сезонния синхрон. В Wytham Wood – най-научно проучената гора в Обединеното кралство – през този април излюпените малки синигери се появиха от яйцата си до три седмици по-рано, отколкото биха направили през 40-те години на миналия век.

Цялата пролетна хранителна верига се измества със затоплянето – гъсениците, които птиците ядат, листата на дъбовите дървета, които ядат гъсениците – всички достигат своя пик седмици по-рано, отколкото преди да се повишат световните температури.

Докато сезоните се сменят, много птици се приспособяват – или просто се местят. Тази година пилета пчелояд се излюпиха в кариера в Норфолк – те обикновено се срещат в южното Средиземноморие и Северна Африка.

Дори звуковият пейзаж се променя. Сега Лондон е огласян от нетипичен за това време на годината птичи хор.

Загуба на вкусови рецептори

Екстремното високите температури затрудняват и отглеждането на храна. Основни храни като пшеница, царевица и кафе вече са засегнати. И тази година се наблюдава забележителен недостиг на подправки.

През април Huy Fong Foods, калифорнийска компания, която произвежда около 20 милиона бутилки лют сос Sriracha всяка година, изпрати писмо до клиентите, предупреждавайки за „сериозен недостиг“ на люти чушки.

През лятото в супермаркетите във Франция започна да липсва дижонска горчица – проблем, който може да се дължи на лошото време в канадските прерии, където се отглеждат повечето синапени семена в света.

А реалността на изменението на климата, дори възпрепятства усилията за намаляване на въглеродните емисии. През август енергийната компания EDF трябваше да намали производствените капацитет на атомни електроцентрали във Франция, тъй като във френските реки нямаше достатъчно студена вода.

Решението на проблема с повишаващите се световни температури, обсъждан от представители на над 200 държави на срещата на върха на ООН за климата – е драматичното намаляване на употребата на тези газове, които нагряват планетата.

Но ние хората вече трансформирахме нашия свят, като го затоплихме – и вероятно ще има много по-неочаквани и изненадващи последствия.

Превод и редакция: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/