in

Имате темпераментно малко дете? Гушкайте го, докато го приспивате: Учените смятат, че това може да му помогне да се държи по-добре

Учените са изследвали 841 родители от 14 държави. Родителите трябвало да разкажат, какви техники използват, за да приспиват по-лесно децата си.

Ново проучване предполага, че ако имате темпераментно малко дете, може да си струва да включите гушкането в рутината му преди лягане.

Изследователите са открили пасивни трикове, които помагат на детето да заспи – например гушкане, пеене и четене. Те са положително свързани с темперамента на детето. От друга страна предприемането на по-активни мерки като разходка, шофиране или игра с детето ви ще имат отрицателен ефект, показва проучването.

Екип от международни учени кани 841 родители от 14 държави да участват. Всички участници имат малки деца на възраст между 17 и 40 месеца. Родителите са помолени да разкажат за темперамента на малкото си дете и какви техники използват, за да го насърчат да заспи.

Анализът разкрива, че страните, в които се разчита в по-голяма степен на пасивни стратегии за приспиване, децата са по-общителни, усмихват се и се смеят повече, отколкото връстниците им, възпитавани с активни мерки.

Страните, в които родителите най-често използват пасивни трикове за приспиване, са: САЩ, Финландия и Холандия, докато Румъния, Испания и Чили оглавяват списъка за активни техники.

Кристи Фам, един от авторите на проведеното изследване от Вашингтонския държавен университет, каза: „Нашето проучване показва, че техниките за подпомагане на съня на родителите са съществено свързани с темпераментните черти на детето им в различните култури, като потенциално оказват влияние върху тяхното развитие. Например, в страни с по-голяма зависимост от пасивните стратегии малките деца са с по-високи резултати за общителност.“

Публикувайки резултатите от проведеното изследване в списанието Frontiers in Psychology, екипът от учени твърди: „Нашите резултати разширяват предишните констатации, като предполагат, че активните техники, които включват изваждане на детето от леглото, за да се разхожда, шофиране, за да бъде приспано или игри, влияят пряко върху нивата на стрес, като ги увеличават.“

По-рано тази година друго проучване установи, че храненето преди лягане може да помогне на бебетата да спят по-добре. Бебета, хранени точно преди да заспят, спят с един час повече, разкриват изследователите.

Екипът от университета в Тюбинген в Германия препоръчва като най-добра практика, бебето да бъде проверявано без да бъде изваждано от леглото и в никакъв случай да не бъде местено в леглото на родителите си, защото това би намалило съня му средно с 20 минути на денонощие.

Превод и редакция: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/