in

Назад в историята: каква е била хигиената в колониална Америка? /СНИМКИ/

Снимка: Pixabay.com

В днешни дни приемаме за даденост наличието на водопроводни инсталации, на богатия избор от почистващи и козметични продукти. В миналото това не е било така.

Липсата на изброените по-горе „екстри“ прави Америка да изглежда много мърлява или както отбеляза един английски пътешественик от онова време – „мръсна, граничеща със зверство“. В тази статия ще се върнем към колониалната епоха, за да видим какви са били възгледи за личната хигиена тогава.

Леген с вода и мокра кърпа

Тъй като водопроводните инсталации не са съществували през колониалната епоха, вземането на душ и миенето на цялото тяло не са били разпространена практика сред колониалистите. Единствените хора тогава, които са получавали такъв лукс, са били децата. Къпането им се е правило с цел, на за да бъдат чисти, а за да се каляват.
Що се отнася до възрастните, те обикновено се къпели, като изтривали мръсотията от голата си кожа с кърпа, потопена в кофа с вода. По подобен начин в днешни дни чистим праха от мебелите в дома ни.

Външни пристройки и нощни гърнета, вместо вътрешни тоалетни и тоалетни чинии

Снимка: Pixabay.com

В днешни дни може дори да не допускаме възможността тоалетната да не се намира вътре в дома ни, но по време на колониалната епоха къщите са имали външни постройки наблизо и нощни гърнета. За съжаление, тези гърнета, когато се напълвали, били изхвърляни директно на улицата. Благодарение на тази практика, човешките отпадъци са попадали в потоци, езера и реки, което е довело до замърсяване на питейната вода и разпространение на болести. Липсата на канализация и на хигиена при изхвърлянето на човешки екскременти води до смъртта на много колониалисти.

Напудрени перуки

Снимка: Pixabay.com

Снимки и картини от колониалната епоха често изобразяват мъже от висшата класа с бели перуки. Е, историята разкрива, че тези аксесоари имат интересна функция, която няма общо с модата.
Заразяването с въшки е било често срещан проблем в колониалната епоха и най-доброто решение тогава е да се обръсне косата и да се покрие плешивината с перука, направена от животинска козина. Въпреки това, тези перуки също привличали въшки и други насекоми поради помадата и продуктите, използвани за тяхното третиране. Напудрените перуки буквално са се използвали като оръжие във войната с паразитите, ходещи по хората.

Един и същи сапун за миене на съдове и за пране на дрехи

За разлика от днес, сапуните за къпане са били лукс, притежаван само от богатите колониалисти. Единственият детергент, достъпен за обикновените хора, е бил сместта, направена от животинска мазнина, пепел и луга.
Този сапун е бил твърде груб за редовно къпане и твърде скъп за прахосване, така че само чиниите и най-мръсното пране – бельо, пелени и престилки – са били прани. Това отношение не трябва да е изненадващо, тъй като за колониалистите хигиената не е приоритет.

Заселниците са се оплаквали от „паразити“

При посещението си в Джеймстаун, капитан Джон Смит мигновено се разочарова от околната среда, тъй като е гъмжала от това, което той описва като „шумни създания“ – предимно мухи, комари, въшки и хлебарки.
Колониалистите също са се борили с въшки и бълхи, тъй като те са били ежедневно откритие върху дрехите. Някои мисионери като Джордж Хенри Лоскиел са се оплакали от огромна буболечка, която местните наричат „жива пепел“, защото ухапването му прилича на опарване като от горещ въглен.

Дизентерията е била често срещане явление

Както споменахме по-рано, в колониалната епоха канализация е липсвала, а външните тоалетни често са били изграждани близо до водоизточници. Именно това е било причината за огромния брой болни ежедневно. Деца и възрастни редовно са развивали заболявания като холера, дизентерия и коремен тиф.
Този проблем е бил толкова значим, че се проявява и в един от най-големите моменти в историята на Америка – почти две трети от армията на Джордж Вашингтон загива от коремен тиф, дизентерия, грип и други инфекциозни заболявания.

Прикриване на женската интимна миризма

Както посочихме по-рано, хората не са ценили хигиената по време на колониалната епоха, а и са нямали нужните знания за нея. Тогава те са се почиствали по какъвто начин им хареса. Въпреки това лекарите са съветвали жените да се мият редовно, за да избегнат заболявания, които могат да засегнат репродуктивните им органи.
За съжаление, обществото не следва тези съвети на лекарите – включително бащата-основател на Америка – Томас Джеферсън е насърчавал жените (особено дъщеря му) да се защитават от мъжете, като са „обидни за носовете им“, т.е. да не подмиват интимните си части.

Семействата са се къпали в една и съща вана с вода

Въпреки че къпането не е било ежедневна рутина през колониалната епоха, колониалистите са отделяли известно време в рамките на седмицата или месеца, за да се измият старателно. Този процес е изисквал от тях да наточат вода от кладенеца, да я затоплят на огън и да я прехвърлят, обикновено, в преносима вана, изработена от дърво.
След като всичко, описано по-горе бива направено, семейството се е редувало да се къпе в една и съща вана с вода. Този метод не е използван от всички американци по онова време, но това е било много разпространена практика.

Това са само част от най-интересните хигиенни практики на колониалистите в Америка. За разлика от тогава, в днешно време важността на хигиената за оцеляването на човечеството е призната от всички.

Превод и редакция: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/