in

С хвърляне на венец и раздаване на курбан отбелязаха днешния Никулден в Тюленово (СНИМКИ)

По повод днешния празник, Никулден, медия „Нова Варна“ се свърза с Емил Тодоров, който е и първият дарител на храмът в Тюленово, наречен „Свети Георги”.

Той говори по различни и интересни теми, главно свързани с днешния Никулден.

Литургия от отец Павел

В началото на разговора, Тодоров разказва за това какви са традициите на празника в селото.

„Всяка година, по традиция, празникът се провежда в село Тюленово. Ние сме Съюза на офицерите и сержантите от запаса град Шабла и всяка година участваме в мероприятието. Поканили сме 20 човека от Румъния, още 20 от Балчик, ние тук също сме толкова и общо около 60 души се събираме и заедно и взимаме участие в събитието“, разказа той.

Групата от Румъния предвождани от адмирал Йон Кондур

„След като всичко това приключи, заедно слизаме в един ресторант и си правим банкет, на който присъстват състав народна музика, а жените ще зарадваме с малка коледна играчка подарък. Всяка година, вече над 10 години, лично аз изработвам венец, който след приключване на тържествената част, хвърлям в морето, в памет на загиналите моряци и рибари. Смятам, че това е и причината, поради която в нашия район повече от 10 години няма произшествия с рибари и рибарски лодки“, добави Тодоров.

Хвърляне венец в морето/ Цветя в морето от Областният управител Добрич ,зам.областния и председателя на Общ. Съвет Шаблала

Емил Тодоров разказва за основните обичаи на рибарите в Тюленово.

„На този ден, Никулден, приключва риболовът за годината. Рибарите делят парсата, това е всичко, каквото са изкарали през годината, сядат и си разделят останалите пари по равно. Ако някой рибар иска да напусне тази група, трябва да го съобщи днес, на този ден. Има случаи, при които рибари не го правят и решават да напуснат при настъпил активен риболовен сезон. Тогава, всеки такъв получава своето наказание, което е именно бой по гърба с греблото“, каза той.

„Гозбите в рибарската къща се подготвят само и единствено от рибарите, жените не пипат. Задължителна е рибената чорба, както и т. нар рибник. На днешния ден, по-младите рибари носят дар на по-големите, както и посещават заедно църква. Когато влязат в къщата, в която ще се празнува, първи има право да седне най-старият рибар, както и да вдигне наздравица, когато той запали свещта, оставена на масата, всички останали могат да запалят цигара. Най-важното нещо е, че докато най-старият рибар не стане от масата, никой друг няма право.

„Друга традиция е, когато рибарят тръгне на риболов, в неговата къща се пали специално кандило. То годи, докато рибарят не се върне от риболов. Светлината на кандилото осветява пътя му към дома“, разказа още Тодоров.

Детски танцов състав Бърборино

Публикувано от Силвана Димитрова