in

Варна скърби за Кирил Аспарухов: Ето кога ще бъде поклонението

Снимка: Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и Държавна опера Варна

Както по-рано днес Ви съобщихме, внезапно си отиде легендарният във Варна културен деец и прочут варненец Кирил Аспарухов. От Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна изразиха своята скръб заради смъртта на бележития варненец.

Ето какво пишат по повод кончината на Кирил Аспарухов, от Драматичния театър във Варна:

Той беше призван да се занимава с изкуство, с всички изкуства, Музите го обичаха и неуморно го обсипваха с творческия си плам. Той живееше на сцената и сцената беше неговият свят. Дали с поетично перо или журналистически микрофон, в телевизионното студио или на дансинга като професионален танцьор, той навсякъде проявяваше своя оригинален стил.

И във всичките си житейски роли се раздаваше. Правеше го с чувство за отговорност и сетива за другите. Беше добър и раним. Умееше да се радва на чуждата радост и да изненадва красиво. Сега поднесе последната си изненада – напусна света, който толкова обичаше, неочаквано.

Само преди няколко дни Кирил разказваше за 75-годишния си юбилей, за драматичните, оперни и танцови артисти, които веднага са приели поканата му да участват. Беше подготвил сценария и запазил датата – 5 ноември 2023, Основна сцена. Беше предвидил всичко без последното събитие.

Варна загуби един голям творец и изключителен хронист, който съхрани културата на нашето съвремие в огромния си документален архив от телевизионни предавания, книги с интервюта, пътеписи, есета и културни събития, превърнати от него в традиция.

Варна и хората на изкуството, не само във Варна, скърбят за Кирил Аспарухов!

Сега той може би пише вече първото си стихотворение в отвъдното…
А ние тук се готвим за коледния празник…
Който Кирил Аспарухов предвидливо ни беше честитил с това свое коледно стихотворение, изпратено преди няколко дни в последното му писмо.

ТИ СИ МОЯТА К О Л Е Д А

Всеки някому дар е от Бога –
припознат, преоткрит, приласкан.
В този свят полудял, билионен
да се чувстваш за някой избран,
е навярно присъда щастлива.
Проумяваш – начало без край.
И се втурва мечтата ти жива
към един магнетически рай.
Ти ме караш да бъда различен.
Ти превръщаш страха ми в покой.
С тебе чувствам, че аз съм обичан.
С тебе аз се прераждам в герой.
С тебе дните са празник в лилаво.
С тебе нощите гугат без свян.
С теб съм силен, политам стремглаво.
Укротен в твойта мъничка длан.
Вместо аз, ти си моя подарък –
закъснял, подранил, може би?
С теб споделям поредния залък.
Значи Коледа Моя си Ти!

Вечна памет и светлина по пътя, приятелю!

Съболезнования на близките от екипите на Театрално-музикален продуцентски център Варна – Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна.

Поклонението ще бъде на 21 декември, 13.00, Катедрален храм „Свето Успение Богородично“.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.