in

Колко по-силен е слухът на котките в сравнение с човешкия?

Снимката е илюстративна/ Снимка: Фейсбук

Котките са много повече от това просто да бъдат пухкави топчета любов и радост. Сетивата на гальовните животни са много развити, особено обонянието и слуха, и са силно настроени към околната среда. За да поставим това в перспектива, котките могат да чуят звукови честоти, които са около три пъти по-високи от тези, които човек може да чуе.

Способността на котката да чува по-ниски честоти е същата като тази на човека, а границата е около 20 херца. Но способността на котката да чува по-високи честоти е много по-напреднала – до 64 000 херца, докато хората могат да чуват само честоти до около 20 000 херца. Това означава, че мъркащите приятели могат да чуват високи звуци, които хората не могат да доловят. Котките са много повече от това просто да бъдат пухкави снопове от любов и радост (освен ако не ни събуждат в 7:00ч сутринта в събота). Сетивата на гальовните животни са много развити, особено обонянието и слуха, и са силно настроени към околната среда. За да поставим това в перспектива, котките могат да чуят звукови честоти,които са около три пъти по-високи от тези, които човек може да чуе. Нека проучим това по-нататък.

Защо слухът на котката е толкова напреднал?

Способността на котката да чува по-ниски честоти е същата като тази на човека, а границата е около 20 херца. Но способността на котката да чува по-високи честоти е много по-напреднала – до 64 000 херца, докато хората могат да чуват само честоти до около 20 000 херца. Това означава, че мъркащите приятели могат да чуват високи звуци, които хората не могат да доловят.

Котките могат да завъртят ушите си до 180 градуса и може да забележите, че понякога движат ушите си, но не и главите си. Това означава, че са заети с улавяне на звукови вълни. Заострените им уши помагат за усилване на звуковите вълни, които улавят, пишат от DogsandCats.

Нещо повече, котките могат да чуят много малки вариации в звука – дори тези на само една десета от височината, което им помага да идентифицират какво издава звука. В дивата природа това помага на котките да идентифицират какъв вид животно може да издава звука и дали може да е потенциално хранене (напр. мишка).

Как котките използват своя слух за оцеляване

С мощния си слух котките могат не само да получат информация за вида на животното, което може да издава звука, но и къде се намира то. Мяукащите приятели дори не трябва да виждат плячката си, за да могат да разберат къде се намира. В допълнение към търсенето на плячка, острият слух на котката им помага да избягват потенциални хищници.

За майка котка с котенца, нейният остър слух ѝ помага да следи къде са и какво правят. Ако котенцата изпаднат в беда, майката котка ще разбере, защото може да чуе дори слаби викове, които котенцата могат да издадат. Слухът на котката е не само по-мощен от този на хората, но е и много по-чувствителен от този на много други животни.

 

 

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/