in

Ден преди Рождеството-Коледуването се завърна в Арбанаси (ВИДЕО)

Кадър: vbox/ Събуди се

След две години пандемия и прекъсване на част от българските традиции, коледуването се завърна с пълна сила през този месец. Ден преди Рождество в Арбанаси витае духа и настроението на празника, където коледарска дружина нарича за здраве и берекет.

Две години поред, заради пандемията и обстановката в страната обичаят беше позабравен, но сега традициите се завръщат с пълна сила.

„Групата се състои от колеги музиканти и тя е от повече от 15 години. Не смятаме да се отказваме и имаме намерение да продължим традицията. Предвид многото обичаи, коледари, кукери – всички имат задача да изгонят злите сили. Нашата мисия е да благословим всеки дом и да занесем добрата вест за раждането на Божия син”, каза преподавателят по музика Аспарух Костов нмео Нова. Много често трите цвята на националния ни флаг доминират в носиите.

Коледуването е един от традиционните български Широко разпространен е в България, Сърбия, Русия, Украйна, Полша, Беларус, среща се и в Северна Македония и Румъния. Времето за коледуване е строго определено от традицията – от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер.Коледарските песни се изпълняват при коледуването – на Бъдни Вечер дружини от момци „коледари“, водени от по-възрастен мъж, наричан „станеник“, обхождат предварително определена махала и пеят песни по пътя, пред къщата и на къщата, като пожеланията в тези песни са посветени и на домакина (стопанина), овчаря, ловеца, свещеника, невястата, момата, ергена, малкото момче или момиче. Подготовката започва на 20 декември. Коледарите са в традиционно празнично облекло и със специална украса на калпаците. От полунощ до сутринта те ще обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специални обредни песни, различни по мотиви, според мястото на изпълнение и лицето, за което се пеят. Най-общо те са обредно пожелание за здраве и щастие в семейството и придобив в стопанството., пишат от Уикипедия.

Повече от коледуването в Арбанаси, вижте във видеото:

Публикувано от Вeлислава Велева