in ,

Георги Костов: До 1 млн. безвъзмездни средства за соларни системи за бизнеса. Какви са рисковете?

Снимка: Pixabay

Програмата за изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление има характерни особености, които са в контекста на целите и методиката и. Ключово ще е за бизнеса да определи правилно дали програмата е подходяща за него и какви рискове крие. Много заинтересовани страни обаче пренебрегват тези особености и навлизат в сферата неподготвени. Крайният резултат в най – добрия случай е загуба на време и средства. За да Ви спестим главоблъсканицата, ще дадем практически насоки какво реално трябва да съблюдавате, за да решите дали трябва да кандидатствате и да имате успешно проектно предложение.

Относно: BG-RRP-3.006 „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията.”

Подробна информация може да намерите тук.

Преди да започнете със самата процедура е нужно да си отговорите на въпроса: Вашият бизнес и идея за инвестиция отговаря ли на целите на програмата?

–  Устойчива, конкурентоспособна и икономически достъпна енергия;

–  Насърчаване децентрализацията на системата за доставка на електроенергия;

–  Избягване разпределението на разходите за управление към потребителите;

– Спазване на изискванията на принципа за „ненанасяне на значителни вреди“  върху околната среда, допринасяйки за екологичния преход в дейността на предприятията;

Интересно в процедурата е че парите, които може да получите се определят от оборотите Ви от предходни години. Процентът да доплатите варира от 50 до 65%  – от ваша страна. Минималната инвестиция, която може да направите е 200 000 лв., а максималният размер на безвъзмездна помощ е 1 000 000 лв. . По този начин някои проекти могат да достигнат и инвестиции от над 2 млн.

По същество ще се оценява дали проектното предложение води до постигане на целта на процедурата.

Първото и основно нещо е, че предприятията възползвали се от процедурата няма да могат да продават електрическа енергия на свободния пазар.

Производството на енергия също не може да надвишава повече от 2 (два) пъти размера на предоставената мощност, съгласно актуален договор на кандидата с електроразпределителното дружество (ЕРД) и не може да е повече от 1 MW.

Задължителни са локалните съоръжения за съхранение на енергия (батерии). Те следва да са с общ минимален капацитет равностоен на съхранение с продължителност от поне 4 (четири) часа за поне 25% от инсталираната мощност на фотоволтаичната система, изградена по настоящата процедура.

Удостоверяват чрез представения на етап кандидатстване идеен проект или технически работен проект, изготвен от лице с проектантска правоспособност, вписано в съответния регистър на „Камарата на инженерите“ в инвестиционното проектиране.

До 1 MW (мегават) с местни съоръжения за съхранение на електрическа енергия в зависимост от подходящо технологично решение за съответните проекти.

Също така в процедурата има няколко административни спънки, които е необходимо много обстойно да бъдат анализирани:

  • Показател 9 от Приложение „Списък с общи показатели“ съгласно Делегиран регламент (ЕС) 2021/2106
  • Показател 2 от Приложение „Списък с общи показатели“ съгласно Делегиран регламент (ЕС) 2021/2106

Интересен факт е, че се предвиждат и наказания за не произвеждане на енергия:

Договорът за финансиране не предвижда санкции при неизпълнение на индикаторите. Ежегодно в срок най-малко 5 (пет) години от окончателното плащане.

Необходимо е да се произвежда не е по-малко от 260 kWh на годишна база за всеки 1 kW инсталирана мощност на енергийното съоръжение. При неизпълнение на посоченото изискване, предоставената помощ подлежи на възстановяване.

Кой може да кандидатства:

Индустрия  (включваща сектори B, C, E и F)

Сектор B: „Добивна промишленост“, сектор C: „Преработваща промишленост“, сектор E: „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ и сектор F: „Строителство“.

Група “Услуги“ включва следните сектори на икономическа дейност съгласно КИД-2008 на НСИ: сектор G: „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети, сектор H: „Транспорт, складиране и пощи“, сектор I: „Хотелиерство и ресторантьорство“, сектор J: „Създаване и разпространение на информация и творчески  продукти; далекосъобщения“, сектор L: „Операции с недвижими имоти“, сектор M: „Професионални дейности и научни изследвания“, сектор N: „Административни и спомагателни дейности“, сектор P: „Образование“, сектор Q: „Хуманно здравеопазване и социална работа“, сектор R: „Култура, спорт и развлечения“ и сектор S: „Други дейности“.

Как се кандидатства по същество:

Първо е необходимо да направите цялостна оценка на административното си съответствие и на всички необходими документи и изисквания от условията.

След което пристъпвате към създаването на проект в 2 варианта:

– Идеен проект (ако за обектите на интервенция няма пълна проектна готовност към момента на кандидатстване). Идейният проект трябва да е изготвен от лицензиран инсталатор и да отговаря на посочените изисквания;

ИЛИ

– Технически/работен проект (за обекти в пълна степен на проектна готовност)

Документите се изготвят от лице с проектантска правоспособност, вписано в съответния регистър на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране , налични на следния адрес – https://kiip.bg/register.

Може да включите разходи за консултантски услуги от инженерно-технически характер. Готовият работен / технически проект трябва да бъде изготвен и одобрен съгласно „Закона за устройство на територията“ (ЗУТ), Наредба № 4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти и действащата нормативна уредба. Имате определен срок, в който трябва да пуснете съоръжението в експлоатация.

Ако се нуждаете от професионална консултация и действия, фирма „Смарт Хоум Сис ООД“ има опит в ЕС проектите над 5 години и следните възможности:

  • Професионален консултант по ЕС проекти;
  • Юрист специализиран за работа с енергоразпределителните дружества;
  • Електроинженер регистриран в АУЕР;
  • Инженер – конструктор;

Ние извършваме цялостна консултация за бизнес на обекти само за област Варна. За контакти 0886738444 – Георги Костов – Управител или на office@smarthomesys.eu smarthomesys.eu

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.