in

Интервю с 15-годишното момиче от Варна, грабнало награда в Тайланд с представяне на Варненска Лазарска носия (СНИМКИ)

Колаж: "Нова Варна"

Божана Атанасова от Варна е само на 15 години и вече има множество награди от световни конкурси. През месец декември варненката взе участие в световен конкурс, преведен в Тайланд. Състезателите премериха сили в няколко категории. Божана от Варна взе призови места във всички категории. Екипът на медия „Нова Варна“ се свърза с Божана и нейните родители, за да научи повече за участието й в конкурса, както и за нейните цели и мечти. Божана разказа какви са нейните хобита и как е започнала да се занимава с моделство и музика. Младата Божана мечтая е продължи да се развива в музиката, както и някой ден да стане архитект.

От 12-ти до 21-ви декември 2022 година в Патая и Бангкок, Тайланд, се проведе световният конкурс „Kids Star International”. Претендентите за награди от цял свят се състезаваха в няколко категории: представяне на талант; фотосесия в бански костюм, фотосесия в национален костюм, представяне на ежедневно облекло, бански костюми и вечерни тоалети.

Божана Атанасова от гр. Варна представи достойно България като взе призови места във всички категории, сред огромната конкуренция от подготвени участници. Божана изправи на крака публиката с професионалното си изпълнение на песента „Mary, did you know“ на 3 езика – френски, български и английски.

Тя зае и първите места в категории „позиране в бански костюм“, „представяне на вечерен тоалет и най-добър вечерен тоалет“, както и 1-ва награда за цялостно представяне. В категория „представяне на национален костюм“, за първи път в историята на конкурса, и на конкурсите в Азия, българска носия се класира в челната 3-ка. Божана представи Варненска Лазарска носия по уникален начин и зае престижното 3-то място в конкуренция с уникални атрактивни национални костюми. В категория „талант“, Божана отново за 1-вото място, и то в класацията на гласуване от самите участници /friendship награда/.

Снимка: М. Атанасова
Снимка: М. Атанасова

Награди от конкурс „Kids Star International”, Pattaya, Thailand, декември 2022:

3-та награда за представяне на национален костюм; 2-ро място – талант; 1-ва награда за гласуване между участниците за талант / наричат наградата „дружба“ / friendship//, 1-во място за позиране във фотосесия – категория бански костюм, 1-во място за представяне на вечерен тоалет и най-добър вечерен тоалет, 2-ра подгласничка /с равен брой точки с Молдова/ и 1-ва награда за цялостно представяне.

Награди от международни конкурси за модели, фотомодели и таланти за 2022 г. – 5 Grand Prix, 8 златни медала Награди от международния конкурс “Little miss Galaxy”, Dubai, 2021: Титла “Little miss Galaxy”, награда “Best Talent” за най-добро изпълнение. Титла „Малка мис България“ на националния конкурс за даровити красиви деца “Little miss Bulgaria”2020.

Награди от международния конкурс „Little miss Planet”, юли 2022, Елените, България: Титла „Little miss Planet”, Grand Prix за цялостно представяне; награда за най-добър талант и изпълнение. Награди от световния конкурс “Little Model Earth”, Zanzibar, Tanzania м.май 2022. Super Grand Prix награда за цялостно представяне, Титла “Little model Earth” Награда “BEST Talent”. Награди от международни и национални конкурси за певческо изкуство за 2022 г: 2 Grand Prix, 11 златни медала, 3 сребърни и 2 бронзови.

Снимка: М. Атанасова
Снимка: М. Атанасова
Снимка: М. Атанасова
Снимка: М. Атанасова

Медия „Нова Варна“ се свърза с талантливата млада Божана и нейните родители.

Въпроси към родителите:

1.От колко годишна Божана се интересува от конкурси? Участвала ли е в други преди „Kids Star International”?

„Божана се занимава с музика от 2-годишна възраст. Тъй като забелязахме нейната музикалност, я записахме в група за музикални занимания за малки деца по метода “Орф-Шулверк”. В течение на годините тя продължи своите музикални занимания като започна да посещава и уроци по пиано и солфеж. Бе приета като солистка в ДВА “Сребърни звънчета”, както и да работи индивидуално с музикален педагог. Божана е носител на множество награди от конкурси за певческо и инструментално изкуство-златни, сребърни и бронзови медали, купи, статуетки, плакети.

За по-доброто й присъствие на сцената, както и за по-добра стойка и самочувствие, започна да посещава курсове за модели и курсове за актьорско майсторство. През 2018 г. спечели няколко титли на международни конкурси за талантливи даровити деца. През 2020 г. стана Малка Мис България. Титлата й даде право и покана за участие в престижните международни конкурси. Божана е “Little miss Galaxy 2021”- Дубай, ”Little model Earth 2022”- Занзибар, Танзания, откъдето се върна с наградата Super Grand Prix”; ”Little miss Planet 2022” – Елените, България (Grand Prix за цялостно представяне); спечели призови места във всички категории на престижния световен конкурс “Kids Star International 2022”, който се проведе през декември 2022 г. в Патая и Бангкок, Тайланд“.

2. Божана сама ли започна да се интересува от участие в конкурси? Като родители допринесли ли сте за интереса й към това начинание?

„Стана като естествено продължение на развитието на талантите й, и разбира се, винаги е получавала безусловната ни подкрепа и радост от успехите й. Изключително горди сме с Божана, защото тя се разви много като артист и представя достойно България на високи международни сцени“.

3. Разбрахме, че Божана е изпълнила песен на три езика. Как едно момиче на 15 години се е сдобило с желание за изучаване на езици още от толкова крехка възраст?

„Божана учи английски от детската градина, има покрити няколко езикови нива. В училище учи испански, а сега, вече в IV ЕГ, продължава семейната традиция и учи в профил френски и испански език, а допълнително е в клас по китайски език. Божана е пълна отличничка и завърши 7 клас с награда за пълно отличие“.

4. Бихте ли разказали малко повече за носията, която е представила Божана на конкурса? Откъде се сдобихте с нея и каква е историята й?

„Божана представи Варненска Лазарска носия, изключително красива и пъстра, цялата в бродерии и с много красив аксесоар за главата, автентични пафти… Много сме горди, защото за първи път, на конкурс в Азия, български национален костюм се класира на финал, и то в челната тройка сред огромна конкуренция от атрактивни национални костюми от цял свят. Дължим тази победа на Божана, която представи блестящо носията от нашия, варненски край“.

Въпроси към Божана:

1. Би ли разказала нещо повече за себе си? Какви са интересите ти извън снимането? Какви са твоите хобита? Кои са любимите ти предмети в училище? Как успяваш да съчетаеш училището с ангажиментите ти, свързани с фотосесиите и конкурсите? Как съучениците ти възприемат успехите ти? Какви са целите и мечтите ти?

„Занимавам се с музика от 2-годишна възраст. Музиката е моето вдъхновение и страст. Винаги съм си мечтала музиката да остане част от живота ми завинаги, да завърша амплоато си като артист, а като професионална реализация, виждам себе си като архитект. Моето хоби са изкуствата: поп и джаз пеене, в инструменталния жанр: пиано и отскоро – китара, както и рисуване (мои картини са били излагани във Варненската Художествена галерия). Любимите ми предмети са езиците, на първо място. Много обичам и литературата, особено българска класическа художествена литература, както и да чета биографични книги за живота на музикални звезди и изпълнители и артисти. Често ги чета в оригинал, на английски език.

Увличам се и по география, история и математика. Успявам да съчетавам ангажиментите си – изпълнения, студийни записи, репетиции, участия в конкурси, фотосесии, ревюта, с натоварената си програма в училище, с много добра организация. Невинаги е лесно, но затова пък, удовлетворението от това, че усилията ми са били оценени високо, е вълнуващо.

Приятелите ми ме поздравяват за успехите ми и се радват за мен. Целите и мечтите ми са да продължа да се занимавам с музика и изкуства, да се реализирам професионално като архитект, за да творя и да направя една идея по-красив света ни“, каза младата Божана пред медия „Нова Варна“.

През тази година Божана ще участва в редица конкурси за вокално и инструментално изкуство. Има официални покани за участие в международни конкурси за вокално и инструментално изкуство в: Охрид-Македония ,в Малта, Израел, Венеция-Италия и много други.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.