in

Лавров подчерта позицията на Русия за възможни преговори с Киев

Снимка: Twitter/ @BrianMteleSUR

Представителите на западните страни не позволяват на Украйна да започне преговори, тъй като смятат, че първо е необходимо Русия да се върне в границите си от 1991 г. Това подчерта Сергей Лавров по време на пресконференция в Претория след преговори с южноафриканския си колега Надели Пандор. По думите на Лавров, западът иска Русия да се върне към в границите си от 1991г.

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна на работно посещение в Република Южна Африка (РЮА). Лавров се срещнa с южноафриканската си колежка Наледи Пандор.

„Никой от журналистите не пита нашите западни колеги, които редовно или чрез Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел,  или чрез генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представители на американската администрация или на Европейския съюз казват, че все още е твърде рано Украйна да започне преговори. Необходимо е да отвоюват повече в тази ситуация и да започнат преговори от позицията на силата.“,каза още той.

Руският министър отново подчерта, че Москва не отказва преговори с Киев. Според него обаче колкото по-дълго Западът настоява на своето, толкова по-трудно ще бъде разрешаването на конфликта, пише „Фокус“. Отговаряйки на въпрос коя страна може да стане посредник в разрешаването на кризата, Лавров припомни, че държавният глава на Украйна Володимир Зеленски „подписа указ, който забранява на който и да е украински служител да преговаря с руската страна“.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/