in

Разпространен ли е вариантът на Covid-19 “Кракен“ у нас? Коментар на вирусолог (ВИДЕО)

Кадър: vbox/ NovaNews

По думите на д-р Гергана Николова, вече не е нужно пациентите с Ковид да бъдат поставени под карантина. Нужно е само да се третират както всички останали пациенти с респираторни инфекции. Според вирусологът се усеща осезаем натиск върху болничната помощ.

 

По думите ѝ вариантът на ковид „Кракен“ все още не е толкова разпространен у нас, а сред нейните пациенти няма такива. „Той е вирулентен, но не и агресивен спрямо усложненията“, посочи медикът.

Според нея оказвания натиск е само временен и това е период, в който по начало има много респираторни заболявания. Тази година Ковид отстъпи на грипа, но нямаме и мерките от предните две години. Сега грипът настъпи и очакваме пика. Липсата на ваксини се дължи на сериозно подценяване на грипа“, заяви тя.  И призова да се използват маски.

Според нея не липсват противовирусни медикаменти. „Грипът не се лекува с антибиотик, а с противовирусни медикаменти. От тях няма недостиг. На мен не са ми се върнали пациенти с такова оплакване. В някои случаи на бактериална инфекция се налага да се приложи антибиотик, но и да го няма, може да бъде заместен“, обясни д-р Николова.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/