in

Радев към Нехамер: Докато представлявам България, ще продължа на всеки съвет да поставям въпроса за Шенген (ВИДЕО)

Кадър: Новините на Нова

Федералният канцлер на Република Австрия Карл Нехамер пристигна на Летище Пловдив. Той бе посрещнат от президента Румен Радев, по чиято покана е у нас. В началото на декември м.г. Австрия се противопостави на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

 

Делегациите ще заминат с военни хеликоптери на посещение в Регионалната дирекция „Гранична полиция“ – Елхово. Там ще се запознаят с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция. В делегацията, водена от Карл Нехамер, е Герхард Карнер – федерален министър на вътрешните работи на Австрия. В българската делегация са служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

На територията на Регионална дирекция „Гранична полиция“ в Елхово е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница

“Искам да благодаря на канцлера Нихамер за приетата покана да дойде в България и да се запознае на място с охраната на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация днес имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме.“ Това заяви президентът Румен Радев, след като инспектира границата заедно с австрийския канцлер Карл Нехамер, който пристигна на работно посещение у нас. По думите на държавния глава през изминалата година натискът към границата ни е нараснал рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. „В рамките на само 4 месеца загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки.

На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо ниво с Турция и Гърция и поетият ангажимент от страна на Анкара да охранява по-стриктно границата от турска страна“, каза още Радев.

Повече от тяхната среща, вижте във видеото:

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/