in

Ще се появи ли нова валута в света? Ето какво обмислят две държави

Снимка: Pixabay

Страните Бразилия и Аржентина планират да се обединят около една обща нова валута. Тяхната цел е да се откъснат от американския долар, за да не са толкова зависими от него като валута. Бразилия дава предложение новата валута да се нарича „сур“ (юг). Идеята за новата валута беше обсъдена още през 2019 година.

Бразилия и Аржентина ще обявят тази седмица, че започват подготвителна работа по обща валута. Планът, който ще бъде обсъден на среща на върха в Буенос Айрес тази седмица, ще се съсредоточи върху това как нова валута, която Бразилия предлага да нарича „сур“ (юг), може да стимулира регионалната търговия и да намали зависимостта от щатския долар.

Политици от двете страни обсъдиха идеята още през 2019 г., но срещнаха отпор от централната банка на Бразилия по това време. Първоначално започвайки като двустранен проект, инициативата по-късно ще бъде разширена, за да покани и други латиноамерикански нации, съобщава FT.

Валутен съюз, който обхваща цяла Латинска Америка, би представлявал около 5 процента от световния БВП. Най-големият валутен съюз в света, еврозоната, обхваща около 14 процента от световния БВП, измерен в долари.

Търговията процъфтява между Бразилия и Аржентина, достигайки 26,4 милиарда долара през първите 11 месеца на миналата година, което е увеличение с близо 21 процента спрямо същия период на 2021 г. Двете нации са движещата сила зад регионалния търговски блок Меркосур, който включва Парагвай и Уругвай.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/