Категории: Любопитно

7 общи неща между кучетата и хората

Реклама

Кучетата са най-старите опитомени животни, а според исторически сведения, четириногите да редом до хората от около 15 хиляди години. Те са помагали за различни задачи като пастирство, лов, теглене на товари, охрана и защита, а днес подпомагат военните, полицията и се грижат за незрящите хора.

Независимо от породата на кучето, неговият произход обикновено може да се проследи назад до една от тези функции. За това не би следвало да е изненада, че кучетата и хората споделят толкова много уникални качества. Ето и някои съществени прилики между тях според Dogsandcats.bg:

  • Те са социални:

Кучетата са социални животни. Техните предци са живели в семейни глутници, по същия начин, по който днес са вълците в дивата природа. Четириногите обичат да прекарват време с хората си и това е черта, която сме възпитали от самото начало.

  • Обичат да си подремват върху мебелите:

Не всеки иска кучето си върху мебелите, но повечето от нас знаят, че това се случва. Всъщност, повечето хора се чувстват доста комфортно да споделят голяма част от диваните и леглата с домашния си любимец.

  • Харесва им да си похапват:

Храната е любов – както за хората, така и за кучетата! Тъй като същността ни естествено го отключва, голяма част от социалните ни взаимодействия се въртят около храната. Въпреки че не споделяме цялата си храна с косматите ни другари у дома, можем да споделим любовта към вкусната закуска и вечеря, извършвайки ги по едно и също време.

  • Те са интелигентни:

Кучетата са много интелигентни животни. Скорошни проучвания подкрепят доказателствата, че средното куче е толкова умно, колкото и двугодишно дете. Това означава, че техните умове и гама от емоции са също толкова сложни, колкото и тези на малчуганите. Доказано е също, че кучетата имат относително забележителна емоционална интелигентност, умения за решаване на проблеми и дори демонстрират теория на ума.

  • Те имат лични предпочитания:

Кучетата имат лични предпочитания точно като хората. Домашните ни любимци си имат любими храни, играчки и лакомства. Всяко животно е различно в своите характеристики и докато при някои изглежда, сякаш всичко им харесват, други могат да са много придирчиви.

  • Те притежават уникална личност:

Кучетата са това, което тяхната генетика и възпитание им позволяват. И съответно – различните четириноги имат и своя индивидуалност. Някои черти са специфични за породата, но винаги съществуват вариации. Най-общо казано, личността на кучето отразява задачите, за които е отглеждано

  • Те са емоционални:

Кучетата са дълбоко емоционални същества, които се привързват силно към семейството, хора и други животни. Проучванията показват, че четириногите изпитват сложни чувства като ревност и очакване, както и че могат да различат емоционалните изражения на човешките лица.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Спасиха изгубена жена в Родопите и мъж с изкълчен глезен

От Планинската спасителна служба на Българския Червен кръст съобщават, че са се случили два инцидента…

преди 4 минути

Абонати във Варна и областта остават без вода днес: Това са адресите

От ВиК-Варна информират, че следните райони във Варна и областта ще останат без вода днес…

преди 9 минути

Дете с починала майка във Варна спешно има нужда от помощ

Мъж сигнализира за тежкото състояние, в което е изпаднало едно семейство във Варна. Майката е…

преди 22 минути

МВР с поредно предупреждение за това, което ни очаква утре

От пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР) отново напомниха, че на 1 октомври от…

преди 43 минути

Предупреждение от НИМХ: Оранжев код за силен вятър във Варна

Оранжев и жълт код е обявен в 12 области в страната днес. За област Варна…

преди 51 минути

БСП – Варна: Обединени тръгваме към победа на вота. Коалицията откри кампанията за изборите пред стотици социалист

БСП – Обединена левица откри официално кампанията си във Варна. Пред стотици симпатизанти социалистите представиха…

преди един час