in ,

Във Варна: Какво е имало на мястото на Слънчевия часовник преди 73 години? (РЕТРО-СНИМКА)

Колаж: Редакция "Нова Варна"

Само в медия „Нова Варна“ може да видите уникален кадър от преди 73 години на едно емблематично за морската столица място – Слънчевия часовник.

За тези, които не са идвали във Варна, в днешни дни той се намира на входа на Морската градина, до Фестивалния и конгресен център, известен на кореняците варненци като ФК.

Както виждате от снимката на мястото на днешната емблема – Слънчевият часовник – има паметник на… Сталин!

Снимка: Личен архив / Е. К.

За по-младите читатели на „Нова Варна“ на 20 декември 1949 г. морската столица е преименувана на Сталин. Това става след като в няколко варненски завода се провеждат масови събрания на работници, на които единодушно е приета резолюция, с която се настоява Градският народен съвет да вземе решение за преименуване на Варна. Предложението на индустриалните работници е прието от местната власт още същия ден, с пълно единодушие и бурни ръкопляскания. Чува се и призивът „Нека нашият град бъде вечен, както ще бъде вечно името на Сталин“.

Още същата вечер специална делегация отпътува с влак за София, за да занесе приетите документи в ЦК на БКП. На следващия ден ги приема лично секретарят на ЦК Вълко Червенков.

Обявяването на новото име на Варна става на 20 декември с грандиозен митинг на площад „Независимост“, в който участват повече от 40 000 възторжени варненци. Градът се нарича Сталин близо 7 години, след което си връща старото име, което носи от векове. Това е и единственото преименуване на пристанищния град, откакто той носи името Варна.

Смяната на името на града и 70-годишната от рождението на Сталин са причината да се построи и паметника.

История на паметника на Сталин във Варна

На този уникален, архивен кадър, предоставен специално на медия „Нова Варна“, се вижда още че на мястото около градинката няма поставена настилка, но впечатление прави разкошната палма на заден план и разбира се паметникът.

Градинката, в която е поставен той е кръгла – с диаметър 22 м. Проектът е възложен на скулптура Христо Боев. През 1950 г. започва изграждането на целия паметник. Той се прави в цял ръст, от гипс, с временен характер.

Откриването става изключително тържествено с военноморската духова музика и с оръдейни залпове, в присъствието на Вълко Червенков. Създателите на паметника не са допуснати сред официалните гости. След около 2 години и няколко ремонта на гипсовия паметник е решено да бъде изграден нов паметник.

Проектът отново е възложен на скулптора Христо Боев. Постаментът е изграден от бяла чукана мозайка, а паметникът отново от гипс. В него е поставена метална конструкция с височината на скулптурата. Новият паметник на Сталин е изграден от Христо Боев и Васил Ставрев.

След многократни ремонти – запушвания и измазвания, през нощта срещу 13 март 1962 г. паметникът на Сталин е бързо демонтиран. Това се случва при изключителни мерки за сигурност от страна на милицията. За 20 минути паметникът е разрушен, мястото е почистено, разрохкано, посят е райграс и са поставени цветя в саксии от разсадника.

Защо така внезапно са решили да премахнат този символ на комунизма, остава загадка и до ден днешен.

Следете ни редовно за още интересни истории от миналото на Варна и региона.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).