in

Депутатите взеха решение за размера на минималната работна заплата у нас (ВИДЕО)

Кадър: vbox/ Новините на Нова

От днес минималната работна заплата ще е 50 на 100 от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на промените в Кодекса на труда. Със 159 „за”, нито един глас „против” и 44 „въздържал се” те приеха увеличение. За следващата година МРЗ се определя до 1 септември на годината и е в размер на 50% от средната работна заплата. 

Периодът, който ще се гледа за изчисленията, включва последните 2 тримесечия на предходната година и първите 2 тримесечия от текущата година. Увеличението ще е в сила от 2024 година. Заплатата ще се изчислява за период от 12 месеца, което включва последните две тримесечия на предходната година и първите 2 тримесечия на настоящата година.

Идеята минималната работна заплата да е „не по-малко от 50% от брутната средна заплата“ обаче, получи само 53 гласа „за“, 69 против, 76 се въздържаха и така се стигна до крайното решение. 159 депутати го подкрепиха, а 44 се въздържаха – от ДБ и „Възраждане“.

Процедурата влиза в сила от септември тази година и фактически увеличението ще е от 2024 година. След поредица отлагания по различни причини законопроектът на БСП за увеличение на МРЗ влезе за второ четене в пленарната зала.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/