in

На днешния ден във Варна умира легендарния Капитан Петко Войвода. Поклон

Koлаж: Нова Варна

На 7 февруари 1900 г. във Варна умира легендарния български войвода Петко Киряков по-известен като Капитан Петко войвода. Първоначално е погребан в Морската градина във Варна, където тогава са били гробищата. По-късно тленните му останки са пренесени в сегашния Централен гробищен парк на града. Самият той се определя като „заточеник във Варна“

Петко войвода е роден на 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското село Доган Хисар (днес Есими), разположено в Беломорска Тракия, днешна Гърция. Има 8 братя и сестри. Турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо пред очите му и това кара шестнадесетгодишният Петко Киряков да организира малка хайдушка чета, с която действа в родния си край. Това става през пролетта на 1861 г. Две години по-късно, през 1863, Петко войвода е заловен от турските власти, но успява да избяга и подновява хайдушката си дейност. Многобройните насилия и произволът на османските поробители бързо превърнали младия момък от личен отмъстител в защитник на правата на всички сиромаси.

Капитан Петко войвода има над 22 паметника в България – Кърджали, Крумовград, Ивайловград (с. Плевун ), Чепеларе, Варна, на Бунарджика в Пловдив, Стара Загора (в парк Тракия), Асеновград, в Морската градина в Бургас и други. За най-внушителен се смята този в Хасково, открит през 1955 година, дело на Стою Тодоров. В десетки български градове и села има улици, носещи името на героя, в Свиленград един от големите квартали се казва Капитан Петко войвода (Памет българска)
На него са посветени много народни песни, научни изследвания и литературни творби. По сценарий на Николай Хайтов за него е създаден спечелилият изключителна популярност биографичен многосериен филм „Капитан Петко войвода“ (1981) режисьор е Неделчо Чернев, а оператор – Димо Коларов с участието на актьора Васил Михайлов в главната роля.
Граничният пункт с Гърция към Беломорието при Свиленград също носи неговото име – ГКПП Капитан Петко войвода.
На остров Ливингстън, Антарктида, на името на бележития българин е наречен връх Петко войвода (Petko Voyvoda Peak). Паметникът на Капитан Петко войвода в родното му село Доганхисар Дедеагачко – Беломорска Тракия.
През 2004 година в родното му село Доганхисар Дедеагачко – Беломорска Тракия е открит негов паметник – дело на казанлъшкия скулптор Велин Дечков, построен със средства на Българско тракийско дружество. Той се намира в частния имот на местно гръцко семейство, в двора на ловния дом „Сафари“, недалеч от центъра на селото.
По случай 160-годишнината от рождението на войводата на 2 декември 2004 година, на хълма Джаниколо в Рим бе открит друг негов паметник (автор професор Валентин Старчев), редом с този на Джузепе Гарибалди. Личният архив на войводата, състоящ се от документи и кореспонденции, свързани с революционната му дейност, днес се съхранява в Българския исторически архив на Национална библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ в София. В селото-музей Широка лъка може да се види запазената щаб квартира на Капитан Петко войвода, използвана от него по време на националноосвободителните войни.
По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/