in

Идва голям християнски празник в края на седмицата

Кадър: YouTube

Наближава третата неделя от Великия пост, известна още като Кръстопоклонна неделя. Тази година (2023) празникът Кръстопоклонна неделя се пада на 19 март. Великият пост е период от 7 седмици в християнството, който предхожда най-големия православен, християнски празник – Великден

Това е един от дните, когато специално се покланяме на един от най-ярките символи на християнската вяра – Светият и Животворящ Кръст Господен. На този ден Кръстът се изнася от олтара и се поставя в центъра на храма.

Смята се, че в средата на постите този ритуал дава на християните духовна сила да извървят до край пътя на пречистването до деня на Възкресението. По традиция кръстът остава за поклонение в центъра на всеки храм до следващата неделя.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия и християните се покланят на изнесения в храма Кръст.

На този ден (Кръстопоклонна неделя) имен ден имат жените, носещи името Нели. То е с древногръцки произход и означава светла.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.