in

Диан Драганов от „Български възход“: Необходимо е София да се съобразява с Варна

Диан Драганов

В специално интервю за медия „Нова Варна“ водачът на варненската листа на „Български възход“ – Диан Драганов – отговори на въпроси, относно неговата визия за развитие на града и за каузите му като кандидат за народен представител от МИР-3 Варна.

Диан Драганов е експерт по пътна безопасност с повече от 20 години стаж, председател на Съюза на българските автомобилисти – Варна и член на управителния съвет. Освен това участва и в управителния съвет на БЧК-Варна. Той е на 49 години, семеен с 2 деца. По образование е юрист.

– Г-н Драганов, каква е Вашата визия за развитие на Варна като морска столица?

Една от най-лесно приложимите стратегически идеи, според мен, е обособяването на Морска гара – Варна на пътнически терминал. Хубаво би било там да могат да акостират пасажерски кораби.

Трябва да се помисли и за разширяване на ветроходните спортни бази, които в момента се помещават на пристанището. Добра идея е да се изгради яхтено пристанище, на което да могат да акостират големи яхти.

Важно е тук да отбележа, че няма как да се постигне голям икономически растеж, ако не се изградят големите пътни артерии, които свързват Варна с останалата част от страната. АМ „Хемус“ е стратегически проект, който е крайно време да бъде довършен. Ако бъда избран за народен представител от Варна ще работя активно за премахването на всички институционални пречки пред довършването на тази магистрала.

Положението с АМ „Черно море“ е още по-сложно от това с „Хемус“, но това е път, от който морската столица също има належаща нужда, за да може да се развие, както икономически, така и като още по-привлекателна туристическа дестинация.

Колаж: „Нова Варна“

– Споменахте икономически растеж. Как смятате, че той може да бъде постигнат във Варна?

Най-вече чрез привличане на инвестиции. Но за това можем да говорим, когато бъде изградена нужната пътна инфраструктура, за да се свърже Варна с останалата част от страната – магистралите. Именно край тях трябва да бъдат разположени и бъдещите индустриални зони на Варна. Тогава ще бъдат разкрити множество работни места, което ще доведе и до увеличаване на заплащането в цялата област. По този начин ще бъде преодоляно и голямо неравенство в доходите между Варна и София, което според мен е голям проблем. Цените в магазините са едни и същи, а заплатите се различават много и то не в полза на морската столица.

Време е София да започне да се съобразява с Варна. Икономическото развитие на Морската столица трябва да бъде един от основните приоритети в държавната политика. Като народен представител от МИР-3 Варна ще работя за тясното сътрудничество между местна и централна власт.

Едно от ключовите пера в икономиката на Варна е туризмът. Като под туризъм аз не разбирам крупните хотелиери, които работят само през летния сезон.

Според мен, трябва да се развиват целогодишните форми на туризъм, каквито са културния и историческия туризъм. Варна е повече от богата на археологически находки, имаме най-старото обработено злато в света. Археологическият музей, Етнографският музей, Държавната опера и театър, Аладжа манастир, Побити камъни и още и още дадености, които не се използват с пълния им капацитет.

– Какви ще бъдат Вашите каузи като народен представител от Варненска област?

Аз вече очертах някои от тях, но като експерт по пътна безопасност и като юрист по образование мога да бъда полезен за решаване на редица законодателни проблеми, свързани с движението по пътищата.

Във Варна няма държавен полигон, както и специализирано училище, в което да се обучават водачите.

Според мен, в основните училища часовете по пътна безопасност са крайно недостатъчни, освен че обикновено се водят от класния ръководител.

Това са все проблеми, които могат да бъдат решени със законодателни промени или с активно сътрудничество между държавната и местната власт.

Друг въпрос, който трябва да бъде уреден е, къде е мястото на електрическите тротинетки. Определено, пешеходците не трябва да се движат по велоалеите, а тротинетките не бива да са по тротоарите.

С цел постигане на безопасност за всички участници в движението, според мен електрическите тротинетки трябва да се движат по велоалеите, като се ограничи тяхната скорост до 25 км/ч. Разбира се, това звучи просто, но изисква редица стъпки, за да може да стане реалност.

Като водач на „Български възход“ за Варненска област, като гражданин на морската столица и не на последно място като баща на две деца, които растат тук, основната ми кауза, ако бъда избран за депутат, ще бъде връщането на блясъка в морската корона на Варна – една зелена, модерна, красива, безопасна и богата Варна.

– Благодарим Ви за този разговор!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/