in

Има начин да намалим вредата от кафето: Може да добавим някои подправки

Снимка: Pixabay

Кафето може да се окаже неподходяща напитка за някои групи хора – например такива с повишена нервна възбудимост, високо кръвно налягане и с проблеми със стомаха. Все пак ако кафето ви е твърде любимо, за да се откажете напълно от него, има някои подправки, които можете да добавите към него, за да смекчите вредните му действия

1. Черен пипер
Едно-две зърна черен пипер, добавени към горещо кафе, го превръщат в отличен антисептик. Пиперът има способността да прочиства храносмилателната система, стимулира метаболитните процеси, насърчава по-доброто функциониране на стомаха и помага за елиминирането на токсините, съобщава Актуално.

2. Кардамон
Кардамонът, съдържащ етерични масла, ще придаде на кафето оригинален аромат. Тази подправка има лек успокояващ ефект и укрепва стомаха.

3. Карамфил
Едно зрънце карамфил, добавено към чаша кафе, ще помогне за намаляване на отрицателните ефекти на кофеина. Карамфилът има способността да стимулира притока на кръв и да понижава кръвното налягане.

4. Канела
Канелата ще намали „подкиселяващия“ ефект на кафето. Може да я добавите на прах към вече готовото кафе или да използвате пръчица от тази подправка при приготвянето му.

5. Джинджифил
Джинджифилът има успокояващи свойства, облекчава спазми и болкови симптоми. Използва се като стимулант за храносмилателната система. Достатъчно е да добавите малко прясно парче корен или малко прах към кафето по време на варенето.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/