in

Цветница е. Честит празник

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Цветница е. Празникът на идващата пролет, на надеждата и разцъвтяването на природата е очакван от всички. Той винаги се пада в неделята преди Възкресение Христово. От утре започва страстната седмица. Това е много важен период за всички християни.

Според Светото писание в неделята преди Пасха Синът Божи Иисус Христос влязъл най-тържествено в Йерусалим. Хората там го посрещнали като древен цар след тежка победа, а именно размахвали зелени клонки и цветя, застилали с тях и с дрехите си пътя пред нозете му и го приветствали с възгласа “Осанна”. Не случайно празникът се нарича Вход Господен.

Евангелието сочи, че дните след от утре Великден се наричат Страстна седмица и означават мъка и страдание. Затова днес църквата припомня тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

В българската традиционна култура това е един празник изпълнен с най-различни пролетни обичаи. Рано в неделя се ходи на църква. Във всички храмове в страната се отслужват литургии за здраве и берекет.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/