in

Нинова: В последните години опитахме всичко, вече нямаме право на грешен ход

Снимка: Прессцентър БСП

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова днес от парламентарната трибуна. По нейните думи, изхода от огромната криза страна и решението на тези проблеми е в тази зала. Тя добави, че Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях.

 

И сега, както в годините на прехода, паралелната държава съществува. И при това правителство се краде безогледно. Един от проблемите на института служебно правителство, като институт в конституцията е, че е безконтролно. Няма парламент, няма парламентарен контрол, но има прокуратура, но я има на книга”, смята тя.

 

Първата ни задача е приемане на бюджет за 2023 г. Господин президент, направихте голяма грешка, когато миналата година отказахте да внесете такъв. Сега ще ви се наложи да чуете господин Борисов, който казва – „или ме подкрепяте за редовно правителство, или няма бюджет”. Ако няма редовно правителство, остава вашето, но без пари. Кой ще страда от това? Всички.

„Минималната заплата трябва да е 50% от средната от 1 юли тази година, а не от 2023 г. Необходимо е да се преизчислят пенсиите, нужна е подкрепа за малкия и средния бизнес, както и за семействата. Втората стъпка е мерките за Плана за възстановяване и устойчивост – ние закъсняваме. В миналия парламент се предлагаха лобистки решения. Ние ще следим стриктно да се приемат само такива, които не защитават частни интереси.

„Трето – борбата с корупцията и съдебната реформа.Това е въпросът на въпросите. За съжаление паралелната държава продължава да съществува. И при това служебно правителство се краде безогледно. Има десетки сигнали за корупция, които отлежават в прокуратурата. Докато няма истинска и дълбока съдебна реформа, няма как да се случат нещата. Ние ще подкрепим такава реформа, а не реформа стани да седна“, категорична бе Нинова.

„Четвъртият важен въпрос е Шенген. България е равна на всички европейски държави. Ние смятаме, че неприемането ни в Шенген е лицемерие. България е изпълнила всички критерии за членство в Шенеген и смятам, че всички в тази зала сме на една позиция по темата“, каза още Нинова.

„Петият въпрос е за войната и мира. БСП е за неутралитет по отношение на войната в Украйна. Ние сме против изпращането на оръжие в Украйна и недай си Боже жива сила. Ние сме за мирно и дипломатическо решаване на този конфликт“, разкри тя.

„За да се случат всички тези неща, трябва да има работещ парламент и кабинет. Всичко зависи от нас. На ход е първият. В последните години опитахме всичко и вече нямаме право на грешен ход“.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/