in

Красиви имена празнуват днес. Почитаме паметта на Виктор Никомедийски

Кадър"Youtube/Съновник

От латински „victor“ – означава „победител“. Понякога се прави сравнение с латинското „victim“ – жертва. Виктор е също така календарен светия. Име имен ден на 18 април – великомъченик Виктор и на 11 ноември – великомъченици св. Мима, Виктор и Викентий.

Виктор бил войник по време на управлението на Марк Аврелий. За да се провери предаността им към страната и управляващите, войните били задължени да предадат в жертва животно на идолите. Виктор бил християнин и отказал, с което бил осъден на мъчения и изпитания. Вярата му му помогнала да премине невредим през всичко, дори победил виден магьосник и го принудил да стане християнин. Присъстващите по това време ослепени войници прогледнали. Виктор бил обезглавен през II век в Дамаск.

Името Виктор, а от там и Виктория произхождат от латинското victori, което означава победа.

На този ден започва и Страстната седмица. Наречена още „Седмицата на страданията“, тя е последната от земния живот на Иисус Христос. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Иисус Христос – неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

Седмицата започва с тържественото влизане на Спасителя в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик. Това е и последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Великден. На старобългарски „страст“ е „страдание“. По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени „страстна седмица“. Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/