in

Oфициално избраха Росен Желязков за председател на 49-то Народно събрание (ВИДЕО)

Кадър: Новините на Нова

Парламентът днес избра Росен Желязков от ГЕРБ-СДС за председател на 49-ото Народно събрание. Това стана със 136 гласа „За“, нула „Против“ и 94 – „Въздържал се“. За него гласуваха групите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Всички останали се въздържаха.  ИТН не участваха в гласуването.

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. в София. От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“. С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017 г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г. Избран от Народното събрание за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 20 септември 2018 г. с мандат до април 2021 г. Бил е народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Номиниран от ГЕРБ-СДС за председател на 48-ото Народно събрание.

„Парламентарната традиция изисква да се кажат думи  с тържествен характер. Мисля, че обаче не е момент за тържество. Всички ние осъзнаваме отговорността, която имаме. Обществото очаква сигурност, справедливост и стабилност. Тези очаквания са предпоставка ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на сградата  – да създаваме съдържание, и то с изразни средства, които отговарят на честта и достойнството на тази институция“, заяви от трибуната на 49-ото НС Желязков.

„Благодаря специално на председателя Минчев и на председателя Рашидов за това, че водеха 47-ото и 48-ото НС с достойнство и мъдрост“,  заяви още новият председател на парламента.

„В момента се опитваме да направим нещо изключително трудно. Опитваме се да изберем председател и да свършим някаква полезна работа със законодателната програма, която подготвихме. Тези закони, ако бъдат приети, дори без правителство, ще помогнат на България да се придвижи напред. Това е най-важно за нас. Ние имаме решението на Националните ръководства, че няма да подкрепим ГЕРБ с първия мандат, нито кабинет с участието на ГЕРБ“, коментира Асен Василев от ПП-ДБ пред парламентарната трибуна.

„Никола Минчев ще бъде нашето предложение за председател на парламента на ротационен принцип. Относно шефът на правна комисия – все още не сме решили”. Това каза съпредседателят на „Демократична България” Атанас Атанасов преди началото на днешния пленарен ден.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/