in

В Египет са категорични: Клеопатра е била със светла кожа

Кадър: Youtube/Facts Verse

Това обявиха официално от Министерството на туризма и паметниците на културата на Египет. Това изявление идва във връзка с нов сериал, в който Клеопатра се представя като чернокожа жена. Излъчването на поредицата ще започне на 10 май, но изборът на актриса предизвика полемика в Египет. Вече дори има интернет петиция, с която да се спре сериалът, заради фалшификация. До този момент има събрани хиляди подписи

Клеопатра е била със светла кожа, обяви министерството на туризма и паметниците на културата на Египет, съобщи АФП. Изявлението е по повод поредицата на Нетфликс, която ще започне да се разпространява след седмица.

Ролята на Клеопатра в продукцията на Нетфликс се изпълнява от чернокожа актриса. Изпълнителен продуцент е Джейда Пинкет-Смит. Според авторите в основата на „Клеопатра“ са исторически данни и експертни мнения.

Интернет петиция настоява спирането на „Клеопатра“ заради историческа фалшификация и вече е събрала повече от 40 000 подписа. Има и гласове, които призовават за спиране на Нетфликс. Депутатът Сабоура ал-Сайед заяви, че парламентът трябва да забрани платформата за стрийминг.

В четвъртък министърът на туризма и по въпросите на паметниците на културата публикува дълго изявление, цитиращо множество експерти, категорични в мнението си, че царица Клеопатра е имала бяла кожа. Тя е била от елински произход и чертите на лицето ѝ са били типичните за елините.

Статуите на царицата са най-голямото доказателство, се казва в текста на министъра.

Според Мустафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет за античните ценности, представянето на царицата като чернокожа жена не е нищо освен „фалшификация на египетската история“.

Целта на изявлението на министъра е да се защити историята на царица Клеопатра, която е важна част от историята на Древен Египет, съобщава БТА.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/