in

Кабинетът прие Бюджет 2023: Какво следва?

Снимка: МС

От пресцентъра на МС съобщиха за медия „Нова Варна“, че кабинетът е приел законите за държавния бюджет, за бюджета на държавното обществено осигуряване и на здравната каса. Очакванията са бюджетът да бъде внесен в НС в рамките на днешния ден

В началото на заседанието на МС министър-председателят Гълъб Донев заяви, че служебното правителство споделя общото убеждение за бюджетен дефицит до 3%, но как да стане това е задача на 49-ия парламент. Донев твърди, че единствената възможност това да се случи е като се увеличат данъците и така се увеличат приходите.

Служебната власт предлага заложеният дефицит да е 6,4%. Предложението е минималната работна заплата да остане 780 лева, предвижда се осъвременяване на пенсиите с 12% от средата на годината.

Големият въпрос остава откъде да се намерят 12 милиарда лева, колкото е дефицитът в бюджета, за да може той да спадне до около 3%, което е изискване за кандидатстване в Еврозоната.

Днес изтича срокът, в който служебното правителство трябва да внесе бюджетните закони в Народното събрание. Очаква се това да се случи до края на деня.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.