in ,

Георги Костов: Варна е под влияние на икономически структури, внедрили марионетки в местната политика и администрация

Снимка: Нова Варна

Днес отново разгораряме с Георги Костов  по актуални теми, свързани с развитието на град Варна. Засегнати са теми за обществено политическия живот. 

Г-н Костов, преминаха поредните парламентарни избори. Каква е политическата обстановка във Варна и отшумяха ли страстите?

Последните парламентарни избори бяха по-интензивни и натоварени от предходните в информационно и политическо естество. Те оформиха нови реалности в политическия живот, както в страната, така и в град Варна. По мое лично мнение страстите за предстоящия вот на есен, тепърва започват. Много от политическите играчи и формации на местно ниво вече оформят стратегиите си. Наблюдава се едно силно фрагментиране, което води до напрежение в различни аспекти. Местната  власт е мотивирана да докаже ползите от управлението си, за да постигне добри резултати на предстоящия вот, а опозицията да представи негативите от него. И в двата случая засега липсват каквито и да е градивни дебати по темата за развитие на града.

Как според Вас се справя текущото ръководство на Община Варна и от какво трябва да сме доволни или недоволни?

Отговорът не може да бъде еднозначен. Работи ли Община Варна и обслужва ли гражданите – да работи и обслужва гражданите, следователно ръководството се справя. Доколко добре се справя е съвсем друг въпрос. Има множество и различни сектори. В някои се справя много добре, а в други не толкова, и то според различни мнения. Тук е необходимо всеки гражданин сам да си отговори на въпроса, ако иска повече, дали е готов да си търси правата, ако ли не, да се задоволи с това, което му се предлага. Общинската структура е разделена на две – съвет и кметска администрация. Обществената публична отговорност на хората, представляващи тези структури, би следвало да е резултата от доверието в местния вот, но не е. Варна е под силно влияние на икономически или строго партийни структури, които създават марионетки в местната политика и администрация.

Основно отговорността за развитието на града пада върху кмета и това дава възможност на много общински ръководители и съветници да останат в сянката на задкулисието. Концентрираната отговорност на кметската институция започва да натежава преди местния вот. Както виждаме, тези процеси водят до адресиране на отговорности, както е и случаят с главния архитект на града. По мое мнение този процес ще се задълбочава.

Какви са перспективите пред гражданите на града и за какво най-вече да внимават при започващата подготовка за местните избори?

Ще изразя лична позиция. Аз лично бих ги насочил да се оглеждат за личности, които имат каузи и са от представителните политически формации: ГЕРБ, ПП, ДБ, Възраждане, ИТН, Български Възход, БСП. Защо, защото възможността да бъде прокарана икономически зависима личност, кланяща се на местния феодал, е в пъти по-малка. Те все пак се контролират от общата политика на партията.  Създаването на малки местни коалиции, които нямат даже смелостта да издигнат собствен кандидат за кмет, обикновено обслужва частни интереси, а не на гражданите. Гражданите трябва да внимават да не попадат в така наречените списъчни феодални организации, които ги насочват за правилният човек, стимулирани под различна форма.

От друга страна се очаква конкуренцията на местния вот да е в пъти по-голяма от националните избори и активността да нарасне. По-големият избор създава повече възможности и конкуренция. Особено опасни са крайни и нереализируеми послания и безпринципни кандидати и формации, които нямат контрол, след като са избрани.

Какво имате в предвид под икономически структури и как те влияят на местната политика и защо? Какви са причините и защо нас гражданите трябва да ни интересува това?

Всеки икономически субект се интересува от печалба. За тази си цел, икономическият субект търси начини да я реализира чрез дейността, която извършва. Колкото по-малко влага за да получи и издаде даден продукт, толкова по-голяма е печалбата му. Община Варна разпределя бюджет от близо 700 млн. лв. в различни икономически сектори и администрации. Инвестицията в местни политически и административни лица, които влияят за целите на икономическите субекти, е минимална, с оглед на възможностите за реализиране на печалби. За тази цел обикновено се използват лица, които са задкулисни и не носят публична и обществена отговорност, без амбиции за личностна изява. Лица с безотчетен публичен ангажимент, непознати на медиите и широката публика. Затова е важно лицата,  които се избират да имат обществен имидж за да има какво да губят, докато носят отговорност.

Гражданите най-вече трябва да се интересуват от това, поради факта, че те плащат. Гражданите да търсят отговорност от бизнеса е нереално. Тя се търси от компетентните органи. Гражданите могат да търсят отговорност от политиците, които вземат решения, чрез избора, който правят и гражданските си действия.

По интервюто работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/