in

САЩ и Южна Корея си играят с огъня: Провеждат масирани военни учения до границата със Северна Корея

Кадър: Twitter/ https://twitter.com/nexta_tv

Южна Корея и САЩ започват масирани учения с бойни стрелби близо до границата със Северна Корея. Това се случва въпреки предупреждението от страна на КНДР, че не възнамерява да допуска „репетиция за враждебна инвазия на своя праг“. САЩ и Южна Корея отбелязват 70 години от създаването на военния съюз помежду си, в средата на месец юни. Предстои да видим каква ще е реакцията на Севера

Обикновено Северна Корея реагира на подобни големи южнокорейско-американски учения с ракетни и други оръжейни изпитания.

Според южнокорейското министерство на отбраната, ученията са провеждани 11 пъти от началото им през 1977 г. досега. В по-ранно изявление на Министерството на отбраната се казва, че ученията имат за цел да повишат комбинираните оперативни способности на съюзниците.

В него се казва, че Южна Корея и Съединените щати ще се стремят да създадат „огромни възможности за възпиране и отговор“, за да се справят със севернокорейските ядрени и ракетни заплахи.

Миналия петък севернокорейските държавни медии нарекоха ученията „типична военна репетиция, насочена към Северна Корея“, пише БГНЕС.

Посочва се, че Северна Корея „не може да не обърне по-сериозно внимание на факта, че ученията ще се проведат в район, разположен на няколко километра от нейната граница. Държавната информационна агенция на страната заяви, че САЩ и Южна Корея ще се сблъскат с неуточнени „съответни отговори“ във връзка с поредицата си от провокативни учения.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/