in

Има един плод, който помага на черния дроб да се възстанови след пиене на алкохол

Снимка: Pixabay

Всеизвестен факт е, че черният дроб изграе ключова роля в детоксикацията на организма, а консумацията на прекалено голямо количество алкохол може да доведе до значително увреждане на жизненоважния орган. Тук на помощ идва един плод, който се слави с това, че подпомага възстановяването на черния дроб, особено след консумация на алкохол. Това е едно от предимствата на плода грейпфрут

Грейпфрутът съдържа различни съединения, които подпомагат способността на черния дроб да се възстановява. На първо място, грейпфрутът е богат на антиоксиданти, включително витамин С и други фитохимикали. Тези антиоксиданти спомагат за неутрализирането на вредните свободни радикали, образувани по време на метаболизма на алкохола, като намаляват оксидативния стрес върху черния дроб. Като се бори с оксидативното увреждане, грейпфрутът подпомага процеса на възстановяване на черния дроб и насърчава цялостното му здраве, съобщава Актуално.

Освен това грейпфрутът съдържа флавоноид, наречен нарингенин, който е показал обещаващи хепатопротективни ефекти. Нарингенинът стимулира производството на специфични ензими, отговорни за процесите на детоксикация в черния дроб. Това съединение също така помага за намаляване на възпалението и предотвратяване на чернодробната фиброза – състояние, характеризиращо се с прекомерно натрупване на белези в черния дроб. Като насърчава детоксикацията и намалява възпалението, нарингенинът улеснява възстановяването на черния дроб от уврежданията, предизвикани от алкохола.

Важно е да се отбележи, че въпреки че грейпфрутът може да бъде полезен за възстановяването на черния дроб, той не замества въздържането от прекомерна консумация на алкохол или търсенето на медицински съвет за проблеми, свързани с алкохола.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/